Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nieuwe brochure: “Europa en de democratie” PDF Print Email
Geschreven door Ander Europa op zondag, 23 december 2012
Het is slecht gesteld met de democratie in de Europese Unie. De structuren zijn niet democratisch, de besluitvorming is niet transparant en het grote bedrijfsleven dicteert het beleid. Onder de bevolking daalt het vertrouwen in Europa en populistische nationalisten spelen daar handig op in.

De ontwikkelingen rond het zogenoemde ‘economisch bestuur’ laten zien dat er hard gewerkt wordt om de democratische invloed van de burgers, en zelfs de invloed van de nationale regeringen nog verder terug te dringen. Het ideaal waar naar toe wordt gewerkt is een gecentraliseerd Europa met een minimale democratische controle. Dat is in het belang van het bedrijfsleven dat in Brussel nu al feitelijk aan de touwtjes trekt.

De strijd voor een democratisch Europa is in eerste instantie een strijd tegen die machtige belangen. Het is geen strijd ‘tegen Europa’, niet tegen Europese samenwerking als zodanig, maar een strijd tegen dit Europa – een strijd tegen het Europa van de financiële sector en de multinationals, tegen de huidige Europese Unie.

De brochure kan hier (pdf-file) gedownload worden U kunt tegen verzendkosten één of meerdere exemplaren bestellen via de site van Ander Europa.

Een balans van de eurocrisis

In het nieuwste nummer (nummer 16) van hun financiële nieuwsbrief maken Somo en Weed een balans van de eurocrisis. Een interessante analyse, met veel nuttig cijfermateriaal.

Naar boven