Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Brochure: Van verzorgingsstaat naar neoliberale strafstaat PDF Print Email
Geschreven door Ander Europa op vrijdag, 08 juni 2012

Het Vlaams-Nederlandse Comité Ander Europa en de Euromarsen brachten zopas een nieuwe brochure uit over het Europese sociale beleid, of beter de afbraak van de verzorgingsstaat in Europa.

“Na de Tweede Wereldoorlog werden er in West-Europa stelsels van sociale zekerheid opgebouwd. Werklozen, zieken, gehandicapten en ouderen werden door het recht op een uitkering beschermd tegen armoede. Het waren stelsels gebaseerd op solidariteit. Sinds de jaren tachtig wordt de ‘verzorgingsstaat’ langzaam afgebroken, de ‘vrije markt’ staat centraal. Het motto van nu is: ‘ieder voor zich en God voor ons allen.’ Er worden beslissingen genomen op Europees niveau zonder democratische inspraak van de bevolking. Met de schuldencrisis als argument moeten regeringen in heel Europa rigoureuze bezuinigingen doorvoeren.

De werkloosheid en armoede neemt toe en de lidstaten veranderen in neoliberale ‘strafstaten’. Een sterke linkse tegenstem op Europees niveau ontbreekt. De globaliseringsbeweging en de Euromarsen zijn een begin van het ontwikkelen van een gezamenlijke Europese beweging – een beweging tegen armoede en uitsluiting, voor solidariteit.”, aldus Piet van der Lende in de jongste brocure van het Comité Ander Europa en de Euromarsen.

De brochure kan gratis besteld worden bij via de site van Ander Europa, www.andereuropa.org waar hij ook te downloaden is. Je kan hem ook via de SAP verkrijgen.

Naar boven