Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Mars voor de toekomst mag geen eindpunt worden! PDF Print Email
Geschreven door Thomas Weyts op maandag, 12 november 2012

Ongeveer 20 000 mensen, de meesten gemobiliseerd door de vakbonden, zakten af naar Genk om hun solidariteit te tonen met de 10 000 arbeiders en bedienden van Ford en de toeleveringsbedrijven die door de aangekondigde sluiting van Ford Genk hun job zouden verliezen. Deze brede solidariteit was zeker hartverwarmend, en zal ook de komende weken nog broodnodig zijn. Toch kende de Mars ook een wel erg grote zwakte: er was geen enkel platform, geen enkele eis.

Nochtans zullen klare perspectieven voor de acties van de mensen van Ford de volgende periode hoogst nodig zijn. De vakbondsleidingen dragen hierin een verpletterende verantwoordelijkheid. Enkel “hard onderhandelen” voor een goed sociaal plan met brugpensioen voor zoveel mogelijk mensen mag toch niet de horizon zijn van een syndicale strategie die naam waardig?Wij stellen voor volgende eisen naar voor te schuiven bij Ford en de toeleveranciers:

1) Onmiddellijke terugbetaling van de in het verleden toegekende overheidssubsidies aan Ford.

2) Nationalisatie van Ford Genk onder democratische controle van de arbeiders en bedienden;

3) Verbod op afdankingen, om te beginnen in winstgevende bedrijven. Arbeidsherverdeling zonder loonverlies.

4) Ecologisch verantwoorde reconversie van de auto-industrie (naar bussen, groene wagens, ...).

De Mars voor de toekomst zou een aanzet moeten zijn om echt te gaan voor een toekomst voor alle werknemers / sters bij Ford en de toeleveranciers en hun gezinnen. Anders was de manifestatie enkel een goed bijgewoonde koffietafel na een begrafenis... Niet waar de mensen van Ford Genk op zitten te wachten!

De SAP-LCR stapte samen met een groep Franse kameraden van de NPA, waaronder voormalig presidentskandidaat Philippe Poutou (die ook CGT-secretaris is bij Ford Blanquefort) op in de betoging, achter een spandoek voor een verbod op afdankingen.

Verschillende leden van de SAP verzorgden ook mee de aanwezigheid van Rood!  In de betoging merkten we naast zeer veel vakbondsmensen ook ruime delegaties op van PVDA, LSP, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, enz. Speciale vermelding ook voor de grote delegatie Ford-arbeiders uit het bedrijf in Keulen die door IG-Metal waren gemobiliseerd.

Enkele foto's door Dirk Cosyns & Rafik Khalfaoui

Naar boven