Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Uit de vonk van de verontwaardiging ontstaat de vlam van de revolte... PDF Print Email
Geschreven door Thomas Weyts op vrijdag, 21 oktober 2011

De wereldwijde actiedag van de Indignados en de Occupy-beweging op 15 oktober bracht wereldwijd meer dan een miljoen mensen samen. In bijna duizend steden, van Alaska tot Chili, van Finland tot Portugal, van Australië tot Indië kwamen mensen op straat en werden pleinen en parken bezet. De sterkste opkomst was er in een aantal landen waar al maanden massabewegingen tegen het besparingsbeleid bezig zijn: vele, vele honderdduizenden in de Spaanse Staat, tweehonderdduizend mensen in Italië, tienduizenden in Chili, ... Ook de acties in het “hart van het beest”, de VS, brachten duizenden op straat in tientallen steden. De Occupy-beweging wint er nog steeds aan omvang, en krijgt steeds meer steun vanuit de vakbonden, buurtorganisaties, enz. ,   Maar ook elders overtrof de opkomst alle verwachtingen: tienduizend in Kroatië, achtduizend betogers in Brussel...

Overal waren de banken en de regeringen die nu de gewone mensen laten opdraaien voor de door hen veroorzaakte crisis de kop van jut. “Wij betalen jullie crisis niet!”. “ “Het is niet onze schuld!”. Overal kwam ook een enorme verzuchting naar echte democratie, een echt menselijke samenleving, met veel meer gelijkheid en solidariteit naar boven. Het idee van de “99% versus de 1%” die het vandaag voor het zeggen heeft, treft duidelijk, en terecht, een gevoelige snaar.

Op de actie's veel jongeren, veel gewone mensen ook. Ontbreken helaas nog veel te veel op het appél, zeker in Europa: de vakbonden, de sociale organisaties,... Nochtans zou hun steun en actieve deelname de beweging enorm versterken, en kan de beweging ook de vakbonden een enorme steun in de rug zijn. In de VS winnen de vakbonden dankzij de Occupy-beweging dagelijks duizenden leden! Het komt er op aan de strijd in de bedrijven en op straat te voeren, met stakingspiketten en tentenkampen, met creatieve en speelse acties en massale vakbondsbetogingen. De inzet voor onszelf en de volgende generatie is erg hoog.

Komende dagen en weken worden ook in België nog allerlei Occupy-acties georganiseerd: in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge,... Doe mee!

Een fotoreportage van de betoging in Brussel. Foto's: Guy Van Sinoy, Rafik Khalfaoui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En in Londen : Foto's : Stephanie Staiesse. 

 

 

 

Naar boven