Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Rusland: Alexei Gaskarov moet vrij komen! PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op vrijdag, 24 mei 2013
Met harde hand probeert Poetin kritiek op zijn regering de kop in te drukken. Russische oppositieleden liggen onder vuur en recent werden weer activisten opgepakt, waaronder heel wat linkse activisten.  

De organisatie gaskarov.info heeft opgeroepen tot een internationale actieweek van 17 tot 23 juni. In de tussentijd kun je ons helpen door een solidariteitsverklaring met Alexei Gaskarov en andere Russische politieke gevangenen te tekenen.

De petitie staat hier. We vragen iedereen de petitie te tekenen, de petitie kan een belangrijk effect hebben op de Russische autoriteiten.

 

Waarom hebben we jullie solidariteit nodig?

 

Op 27 april 2013 werd Alexei Gaskarov, een jonge Russische sociale activist en econoom, gearresteerd. Gaskarov werd bekend vanwege zijn antifascistische activisme en gedurende de laatste twee jaar is hij dankzij zijn inzet, intelligentie, passie en toewijding een bekende politieke activist geworden.

 

Gaskarov heeft zich er sterk voor gemaakt dat zijn thuisplaats, Zhukovsky nabij Moskou, zich ontwikkelt op een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van gewone burgers. Hij zet zijn werk dat hij begon in de beweging voor het beschermen van de Khimki en Tsagovsky bossen voort en steunt lokale actiegroepen. In maart 2013 lieten zijn stadsgenoten hun waardering voor zijn inzet blijken door hem te verkiezen in de door de lokale bevolking opgezette alternatieve ‘Volksraad van Zhukovsky’.

 

Hij is sinds december 2011 actief in de protestbeweging tegen Poetin en hij verschijnt regelmatig in de media en als spreker bij demonstraties en openbare discussiebijeenkomsten. Hij werd in oktober 2012 gekozen als lid van de Coördinerende Raad van de Russische oppositie en heeft zich daar altijd ingezet voor de sociale bewegingen.

 

De Russische politie kan Gaskarov zijn belangrijke rol in sociale bewegingen niet vergeven. Zij beschuldigen hem ervan deel te hebben genomen aan ‘rellen’ op zes mei, 2012, tijdens een legale betoging van de oppositie op het Bolotnaya plein in Moskou, de dag voor de inwijding van Poetin. Het lijkt erop dat de politie hoopt dat deze aanklacht, die nu al veel aandacht trekt, zal eindigen met een lange gevangenisstraf voor Gaskarov. Je kunt hier meer informatie vinden over zijn zaak.

 

We vragen je de petitie voor de vrijlating van Alexei Gaskarov en andere in verband met zes mei opgepakte gevangenen te tekenen. De juridische verdediging van de gevangenen en de campagne voor hun vrijlating kosten veel geld – kun je een bijdrage leveren, dan kun je ons steunen via PayPal: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 

Meer informatie en nieuws, in verschillende talen, vind je op deze site.

Naar boven