Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Massaal studentenprotest stopt NSV in Gent PDF Print Email
Geschreven door Rood UGent op woensdag, 08 oktober 2008

Gisterenavond had de extreemrechtse studentenorganisatie NSV een debat gepland over samenwerking met Nederland in de Gentse Blandijn, met onder andere Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker. De organisatie, die er niet voor terugdeinst geweld te gebruiken tegen linkse activisten, en berucht is om haar racisme en homofobie, kan steevast op nogal wat weerstand rekenen bij de studenten. Een breed links eenheidsverband van Gras, Rood Ugent, ALS, Comac, AK, Vonk, Animo etcetera organiseerde een tegenactie. De bedoeling was om vreedzaam te protesteren tegen het feit dat het NSV een lokaal had verkregen aan de Blandijn, en te pogen de activiteit te blokkeren zonder geweld te gebruiken. Tot op heden is het NSV niet erkend als studentenorganisatie, maar doet ze er alles aan om haar erkenning vast te krijgen. Het houden van een debat in een universiteitsgebouw zou een precedent scheppen voor Gent.

Om 18u werd verzamelen geblazen voor de antifascisten aan de Blandijn. Om 17u30 had een klein groepje van een 20tal NSV'ers zich echter al verschanst in een auditorium. De tegenactie was volstrekt vreedzaam gepland: de bedoeling was door de mobilisatie van een groot aantal studenten te verhinderen dat de activiteit zou plaatsvinden. De opkomst was opmerkelijk: een 200tal studenten stelde zich op in de gangen rond het lokaal waarin de NSV'ers verbleven. Buiten stonden minstens nog evenveel mensen, die niet meer binnengeraakten toen de politie de ingang blokkeerde.

Dat gebeurde nadat Filip Dewinter en zijn vechtersbazen zich met geweld een doorgang probeerden te forceren door de studentenmassa die het portaal van de Blandijn betrok. De agressie was opmerkelijk, en de studenten hadden de grootste moeite om tegen de getrainde bodyguards van Dewinter stand te houden. Er vielen dan ook rake klappen, tot de politie het waterkanon inzette, en de ingang bezette. Afgezien van dit geweld, werden ook verschillende studenten die buiten stonden en hun steun betuigden aan de actievoerders binnen, gewelddadig aangevallend door extreem-rechtse militanten, die doorgaans veel ouder waren dan de studenten.

Na een tussenkomst van de rector en de decaan werd de activiteit afgeblazen, en werd overeengekomen met de actievoerende studenten dat de NSV'ers onder politiebegeleiding afgevoerd konden worden. De studenten vertrokken tenslotten in groep naar het Zuid, waar de actie werd ontbonden.

De opmerkelijke opkomst, de goeie samenwerking van alle linkse studentenorganisaties en de puike organisatie van de actie stonden in voor dit succes. Voor het NSV is het uitgesloten de komende jaren nog een lokaal aan de UGent vast te krijgen.

Naar boven