Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

SAP-klimaatcampagne gelanceerd in Gent PDF Print Email
Geschreven door SAP-Gent op vrijdag, 12 oktober 2007
Op donderdag 11 oktober organiseerde de SAP van Gent samen met de Gentse jongerenorganisatie “Rood” die met haar verbonden is, een filmavond. We vertoonden “Darwin’s Nightmare” en blijkbaar in een iets te klein zaaltje. Veertig mensen konden genieten van de film. Een twintigtal anderen moesten we helaas teleurstellen aangezien de zaal al overbevolkt was.

Darwin’s Nightmare is geen uitgesponnen theoretisch relaas maar het verhaal van de inwoners van het Tanzaniaanse stadje Mwanza aan het Victoriameer. De economie draait er op de export van de nijl- of victoriabaars, Afrika’s grootste zoetwatervis die 1,75 meter lang kan worden. In de jaren zestig werd bij wijze van wetenschappelijk experiment de nijlbaars in het Victoria-meer in Tanzania uitgezet. Deze vis is niet alleen bijzonder roofzuchtig, hij vermenigvuldigt zich ook razendsnel. Daardoor heeft hij ondertussen 95% van de inheemse soorten vernietigd en destabiliseert hij het hele ecosysteem van één van de grootste tropische meren ter wereld. Maar de nijlbaars is ook een bijzondere lekkernij. Dagelijks wordt er met Russische vrachtvliegtuigen 500 ton nijlbaarsfilet vanuit de luchthaven van Mwanza naar de Europese en Japanse markt uitgevoerd.

De film vertelt de persoonlijke verhalen van de mensen die er werken in de vis- en transport-industrie. Op die manier krijgen we een bijzonder bijtende allegorie van de nieuwe wereldorde. Want Tanzania is niet alleen een van de armste landen ter wereld; terwijl de dure vis geëxporteerd wordt, moet de lokale, door hongersnood, prostitutie, AIDS en misdaad getroffen bevolking zich met de rotte viskarkassen tevreden stellen. Slechts enkelen lijken er echt beter van te worden. Een mooi voorbeeld van hoe dit handeltje niet alleen aanleiding geeft tot een ernstige milieucatastrofe, maar tevens het symbool vormt voor een moorddadige economische orde.

Deze film kaderde in onze campagne "Verander de wereld, niet het klimaat". Het was onze startavond van een reeks open avonden die de SAP in Gent organiseert. Met de nieuwe campagne "Verander de wereld, niet het klimaat" wil de SAP het verband leggen tussen 200 jaar kapitalistische, industriële ontwikkeling en een hele waslijst aan milieuproblemen, met als centraal probleem vandaag de klimaatverandering.

Daarom organiseren we in november een driedelig reeks “marxisme & ecologie” in Gent, Leuven en Antwerpen. Op de drempel van de 21ste eeuw willen we opnieuw zonder complexen op zoek gaan naar de bevrijdende en democratische geest van het marxisme en socialisme. En daar vinden we ook... aanzetten voor ecosocialisme. Iedereen is welkom!


Naar boven