Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De strijd binnen de PT PDF Print Email
Geschreven door Folha de Sao Paulo op woensdag, 22 oktober 2003
Eind september kondigde Heloisa Helena, de senatrice die een hoofdrol speelt in de oppositie tegen de rechtse economische politiek van de Braziliaanse regering, aan dat ze niet van plan was uit de Arbeiderspartij (PT) te stappen. Als de leiding haar echt het zwijgen wilde opleggen, zou ze de prijs moeten betalen om haar eruit te zetten. Heloisa, die lid is van de tendens Socialistische Democratie (de Braziliaanse afdeling van de Vierde Internationale), stond onder druk om volgend jaar aan de lokale verkiezingen deel te nemen om burgemeester van Maceio te worden, de hoofdstad van haar thuisstaat Alagoas. De leiding van de PT stelde tot eind oktober de vergadering uit die moest beslissen of Heloisa en drie andere parlementsleden zouden worden gebannen. Dat zou na de deadline zijn voor de registratie als kandidaat in die verkiezingen, en wordt algemeen gezien als een manoeuvre om Heloisa te overtuigen de PT op tijd uit eigen beweging te verlaten om zich onder de naam van een andere partij te registreren. Tenminste twee partijen ter linkerzijde hadden haar hun ticket aangeboden. Maar de vroegere leidster in de onderwijssector, wiens mandaat als senator op zijn einde loopt, besloot te blijven en de strijd te voeren binnen de PT. Heloisa sprak met het grootste Braziliaanse dagblad, Folha de Sao Paulo, over haar beslissing. 

Folha: Door binnen de PT te blijven, heeft u uw kandidatuur voor burgemeester van Maceio opgegeven?

Heloisa Helena: Ik wens niet gedicteerd te worden door de electorale kalender. Ik zal mijn naam indienen voor de voorverkiezingen van de PT, ik wil voor het burgemeesterschap gaan, maar ik ga niet zomaar doen wat zij willen. Als een meisje dat opgroeide in een arme familie, moest ik vaak binnenkomen langs de achterdeur. Ik heb niet de bedoeling ook door die deur te vertrekken. Dat is niet mijn stijl. Als ze willen dat ik vertrek, zullen ze moeten doorgaan met hun showproces en me hun totalitaire neo-stalinistische vinger wijzen.

Folha: Bent u niet bang eruit gezet te worden ?

Heloisa: Ik ben opgegroeid in het droge achterland van het Noordoosten, waar je leert leven met eenzaamheid en honger. Het presidentieel paleis kan me niet straffen om gestemd te hebben voor de posities die we zo lang hebben verdedigd binnen de PT, en die nu veranderd zijn geworden zonder enig democratisch debat. Die posities zijn beslist geworden door onze laatste nationale conferentie.

Folha: Gelooft u nog in de regering-Lula ?

Heloisa: Tijdens de eerste negen maanden was de economische politiek conservatief en dienstbaar aan de markten, een voortzetting van de vorige regering. Dat kon veranderen. Niet omdat de regering zelf tot die verandering zou beslissen, maar omwille van de druk van de objectieve realiteit, omwille van de druk van de sociale bewegingen en van veel partijleden. De regering kon gedwongen worden tot verandering. 

Folha: Waarover bent u het meest ontgoocheld in de regering-Lula ?

Heloisa: Onderworpen worden aan een uitzettingsproces terwijl de regering de hielen likt van enkele van de grootste oplichters van de Braziliaanse politiek. Dat doet echt pijn. En ik ben gedeprimeerd door de breuk die ontstaan is tussen wat we de mensen beloofden wanneer we in de oppositie zaten en wat we nu in de regering aan het doen zijn.

Naar boven