Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Actie bij Bekaert Aalter op verjaardag herstructurering PDF Print Email
Geschreven door Kenneth Blomme* op dinsdag, 12 februari 2013
Op 2 februari 2013 is Bekaert 1 jaar in herstructurering en dat wilden we niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Een actie onder de vorm van een bijeenkomst aan de poort vonden wij dan ook op zijn plaats. Met de sluiting van Ford en ArcelorMittal in Luik gaat er veel aandacht naar deze dossiers en dat begrijpen we ook, maar er moeten in 2013 nog 90 medewerkers afvloeien uit de vestiging in Aalter en dat mag niet vergeten worden. Het einde is zeker nog niet in zicht.

Ondanks dat er voor iedereen een sociaal plan is, zijn wij nog steeds boos op de directie die ons jaren bedrogen heeft. We hadden allemaal werkzekerheid tot 2014 en een maand voor de aankondiging zijn er nog 14 vaste contracten gegeven. En dit allemaal om ons op het verkeerde spoor te zetten.

Bekaert heeft jaren geprofiteerd van de notionele intrestaftrek, premies voor investeringen, sociale zekerheid, ... en nu zetten ze 4/5 de van hun medewerkers op straat in tijden van crisis. En dat alleen om ergens anders meer winst op te strijken. Bekaert investeert in landen waar er geen arbeidsrechten zijn en de milieunormen niet belangrijk zijn. Wij zijn de schande nog niet vergeten.

We hebben een overeenkomst over vroegtijdig vertrek, d.w.z. dat als iemand nieuw werk heeft alvorens hij ontslagen wordt, hij vervroegd kan ontslagen worden. De directie verbloemt alles en trekt het aantal vroegtijdige vertrekkers af van het aantal naakte ontslagen. Ook het verplicht brugpensioen op 52 jaar is niet altijd een cadeau. De directie zegt dat dit geen slachtoffers zijn. Dit stoot mij zwaar tegen de borst. Met deze actie hebben we alles nog eens goed in de verf gezet. Er was veel solidariteit en dat was de bedoeling. Deze actie was zeker geslaagd.

* Kenneth Blomme is woordvoerder van het ABVV bij Bekaert

Naar boven