Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Resultaten van de SAP-kandidaten op PVDA+ lijst PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web, Peter Veltmans op dinsdag, 15 juni 2010

Hieronder kan u de speech lezen die onze kameraad Peter Veltmans namens de SAP gaf op de Antwerpse samenkomst van PVDA+ op 13 juni. 

We geven hierbij alvast de resultaten van de SAP-kandidaten op PVDA+:

Senaat: Dirk Cosyns: 1481 stemmen (1,89% van de voorkeurstemmen)

Antwerpen: Nadine Peeters (onafhankelijke kandidate): 791 stemmen (2,72% van de voorkeurstemmen)

Oost-Vlaanderen: Thomas Weyts: 326 stemmen (2,26% van de voorkeurstemmen).

Leuven: Jimmy Crispeyn: 200 stemmen (5,83% van de voorkeurstemmen). Een uitgebreid bilan van de verkiezingen volgt nog.


Beste Vrienden, Kameraden ! 

Mijn naam is Peter Veltmans. Ik ben geen lid van de Partij Van De Arbeid. Ik spreek hier namens de SAP – de Socialistische Arbeiderspartij. Sommigen onder u zullen wellicht weten dat dat de Belgische afdeling is van de Vierde Internationale. 

Sta mij toe eerst en vooral een dikke proficiat uit te spreken voor alle kameraden en  militanten die meegeholpen hebben in deze campagne. Ook de militanten van de SAP hebben daar hun steentje toe bijgedragen. Samen mogen we trots zijn op het bemoedigend resultaat, zeker ook in Antwerpen. (Applaus) 

De rechterzijde in België  – hetgeen ik zou willen noemen 'de bourgeois-partijen' –  zijn mislukt in hun opzet. Zij hadden en hebben twee doelstellingen. Aan de ene kant willen ze de stabiliteit van hun instellingen onderstrepen. Aan de andere kant willen ze de arbeidersbeweging buiten spel zetten. Dat is hun niet gelukt. Op geen enkel vlak ! 

Hun instellingen zijn instabieler dan ooit. Daar zijn de laatste drie jaar het beste bewijs voor. En de arbeidersbeweging heeft zich sterk gehouden. Er zijn geen stemmen van links naar rechts verhuisd ! 

Kameraden, wij hebben in deze campagne goed samengewerkt. De eenheid in deze campagne heeft geloond. Natuurlijk is het resultaat dat we samen behaalden niet het resultaat waar we van gedroomd hebben. Maar ! Het is ook absoluut geen slag in het gezicht ! (Applaus) 

Het is een resultaat dat ons sterkt in de strijd die voor ons ligt. En we weten waar die strijd over zal gaan. Wie vanmiddag op de VRT naar het verkiezingsprogramma keek, heeft de liberale professor Paul De Grauwe klaar en duidelijk horen zeggen dat het in de huidige economische context complete nonsens is, maar dat we toch zwaar zullen moeten inleveren. Met andere woorden, de volgende regering wordt een inleveringsregering. En wat meer is, de sociaal-democraten zullen in die inleveringsregering het grootste gewicht hebben. 

Wij weten waarom wij daar niet mee akkoord kunnen gaan. Wij kunnen en moeten  vanaf nu dan ook verder borduren op de bemoedigende uitslagen in Antwerpen en Luik. Vanaf nu staan we klaar om verder te werken om ons voor te bereiden op de gevechten die komen. Allemaal samen ! Tegen de inleveringen ! Tegen de crisis van het Kapitaal ! (Langdurig applaus)

Naar boven