Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

BDS-campagne: nieuw succes bij Caterpillar PDF Print Email
Geschreven door Vrouwen in het zwart op donderdag, 19 juli 2012

De BDS-campagne (boycot, desinvesteringen en sancties) die erop gericht is Israel te dwingen zijn politiek aan te passen, heeft een nieuw succes geboekt. De Amerikaanse pensioengigant TIAA-CREF heeft op 21 juni investeringen ter waarde van 72,9 miljoen dollar onttrokken aan Caterpillar.

 

Dit bedrijf levert onder meer bulldozers aan Israel, waarmee Palestijnse huizen en andere bezittingen worden gesloopt. De aandelen van Caterpillar zakten onmiddellijk 1,25 procent op de beurs van New York.Het besluit van TIAA-CREF kwam na een brief van bijna tweehonderd staf- en faculteitsmedewerkers van de Universiteit van New York die de topman van dit pensioenfonds, Roger W. Ferguson, in een brief hadden opgeroepen om "fondsen te onttrekken aan maatschappijen die profiteren van Israels illegale bezetting van Palestijns land".

 

De BDS-campagne (boycot, desinvesteringen en sancties) die erop gericht is Israel te dwingen zijn politiek aan te passen, heeft een nieuw succes geboekt. De Amerikaanse pensioengigant TIAA-CREF heeft op 21 juni investeringen ter waarde van 72,9 miljoen dollar onttrokken aan Caterpillar. Dit bedrijf levert onder meer bulldozers aan Israel, waarmee Palestijnse huizen en andere bezittingen worden gesloopt. De aandelen van Caterpillar zakten onmiddellijk 1,25 procent op de beurs van New York.

 

Schendingen mensenrechten

 

Rabi Alissa Wise, campagneleider bij de organisatie A Jewish Voice for Peace (JVP) en nationaal cooerdinator van de Amerikaanse We Divest Campaign (http://www.wedivest.org), juichte het besluit van TIAA CREF toe. Wise zei dat JVP er sinds 2010 bij het pensioenfonds op aan had gedrongen geld terug te halen van Caterpillar "en andere ondernemingen die profiteren van Israel's 45 jaar oude bezetting en kolonisatie van de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Gaza-strook". Het besluit van TIAA-CREF werd ook door Cindy en Craig Corrie, de ouders van Rachel Corrie, positief ontvangen. Ze zeiden al weer zo'n tien jaar lang regelmatig schendingen van de mensenrechten met materiaal van Caterpillar te hebben waargenomen in de bezette gebieden. De Corrie's zijn nog steeds verwikkeld in een rechtszaak in Israel over de dood van hun dochter. Rachel Corrie werd in 2003, 23 jaar oud, overreden door een D9 bulldozer van Caterpillar die werd bestuurd door een Israelische militair, toen zij en anderen probeerden de sloop van een huis in Rafah in de Gaza-strook te voorkomen.

 

Meer initiatieven

 

De beslissing van TIAA-CREF komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand nam Friends Fiduciary, een organisatie van de Amerikaanse Quakers, het besluit 900.000 dollar aan aandelen in Caterpillar weg te doen. En de komende weken komt bij de jaarvergadering van de Presbyteriaanse kerken in Amerika in Pittsburgh een motie in stemming, waarbij eveneens wordt voorgesteld gelden terug te halen uit ondernemingen die profiteren van de bezetting (behalve Caterpillar gaat het dan ook om Motorola en Hewlett Packard).

 

Daaraan voorafgaand had de commissie die bij de Presbyteriaanse kerken de investeringen regelt, zonder succes geprobeerd met Caterpillar tot een vergelijk te komen. Amnesty International, Human Rights Watch en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties hebben al jaren geleden zonder succes een beroep op Caterpillar gedaan de banden met het Israelische leger te verbreken.

 

Meer info: http://www.vrouweninhetzwart.nl

 

Naar boven