Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Rusland: Laat de straat spreken! PDF Print Email
Geschreven door Russische Socialistische Beweging op maandag, 12 december 2011
Tien december gingen in Sint Petersburg tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Poetin en de verkiezingsfraude. Ook in andere steden namen mensen deel aan de grootste protesten sinds de vroege jaren negentig. De ‘Russische Socialistische Beweging‘ publiceerde deze verklaring : De meest slaapverwekkende verkiezingscampagne van de afgelopen twintig jaar eindigde voor het establishment met een zware morele nederlaag.

Het doet er weinig toe of Verenigd Rusland een enorme meerderheid krijgt in de Doema of dat het parlementszetels zal moeten delen met LDPR en Rechtvaardig Rusland. Wat telt is dat, ondanks al de bezweringen over politieke stabiliteit, al de slimme plannen en electorale fraude, de Russische bevolking duidelijk heeft laten blijken recht te hebben op veranderingen.

De verkiezingen hebben duidelijk het gebrek aan vertrouwen in het hele politieke systeem zoals dit belichaamd wordt door de ‘partij van leugenaars en dieven’ zichtbaar gemaakt. Na een verstikkende stemming van stagnatie en hopeloosheid, hangt er iets nieuws in de lucht. Is het een dooi die al snel weer voorbij zal zijn? Een Arabische lente of een februari revolutie?

Vanaf nu zal het zittende regime impopulair en illegitiem zijn in de ogen van het actieve deel van de samenleving. Het is onvermijdelijk dat het regime zal proberen op dezelfde manier door te blijven te regeren, ook al zal dit steeds moeilijker worden. De mensen hebben op 4 december het regime openlijk vernederd maar werden opnieuw op wrede wijze bedrogen. Ten slotte hebben we een volkomen dubbelhartige en ineffectieve ‘systeem’ oppositie. Het is een oppositie waar mensen slechts op stemden onder het motto ‘iedereen behalve Poetin en de zijnen!’. Zelfs voor de oppositie zelf is hun electorale succes een probleem: aangezien ze nu eenmaal deel zijn van het establishment is het onvermijdelijk dat deze systeempartijen zullen proberen coalities en blokken te vormen met Poetin’s Verenigd Rusland.

De enige vraag is of ze het eens zullen worden over de prijs voor hun medewerking. Sergei Neverov, voorzitter van het algemene presidium van Verenigd Rusland, herhaalde de woorden van Dmitry Medvedev en zei dat de partij erop rekent strategische allianties aan te gaan met LDPR en Rechtvaardig Rusland. ‘Dit zal een parlement zijn waarin serieuze discussies gevoerd zullen worden’, zei hij. ‘De oppositie is geen vijand. In de oppositie zitten mensen met een alternatieve mening, een andere mening. En als deze mening samenvalt met die van ons, zullen we ze welkom heten! We zijn bereid om samen te werken’, verklaarde Andrei Vorobyov, voorzitter van het centrale comité van Verenigd Rusland. Terwijl hij zich van zijn meest liberale, gastvrije kant liet zien sloeg de politie van Moskou en Petersburg mensen die protesteerden tegen de verkiezingsfraude in elkaar.

‘Politiek is de kunst van het sluiten van compromissen, een kunst die het toestaat een balans tussen verschillende politieke groepen te vinden’, verklaarde de voorzitter van Rechtvaardig Rusland, Nikolai Levichev, op diplomatieke wijze een paar uur na het sluiten van de stembureaus. ‘Vladimir Poetin heeft gezegd dat het nodig is een einde te maken aan sociale ongelijkheid. Wij stemmen daarmee in maar alles hangt af van welke methodes er voorgesteld worden. Als deze methodes ons niet aanstaan, zal er geen coalitie zijn’. Oftewel; de leider van de partij van leugenaars en dieven heeft hetzelfde nobele doel als Rechtvaardig Rusland, alleen de methodes zijn anders. We zullen wel zien wat er van komt.

Igor Lebedev, hoofd van de LDPR fractie in de Doema, was nog duidelijker en liet alle ideologische pretenties varen in zijn aanbod om een deal te sluiten; ‘we staan klaar om te overleggen en een redelijke dialoog te hebben, maar alleen als gelijkwaardige partners, niet als hulpjes’.

Het zal duidelijk zijn dat zo’n ‘oppositie’ de werkende bevolking geen kans biedt op progressieve veranderingen. De geschiedenis van al deze ‘oppositiepartijen’, inclusief de Communistische Partij van de Russische Federatie, is een en al verraad. Het handjevol vakbondsleden en activisten dat op de lijsten van de Communistische Partij en Rechtvaardig Rusland een zetel wonnen in de Doema of de regionale parlementen zullen het beleid van deze partijen niet wezenlijk veranderen. Hoogstens kunnen deze mensen buiten-parlementaire bewegingen steunen, zoals mensen als Oleg Shein, Oleg Smolin en enkele anderen in het verleden vanuit de Doema deden. In een tijd dat oprechte vakbonden en sociale bewegingen zwak zijn en de repressie door het veiligheidsapparaat nog toe zal nemen, is dit belangrijk maar het is van slechts secondair belang.

Politiek zal nu plaats moeten vinden op straat. Rusland zal hetzij deelnemen aan de wereldwijde antikapitalistische beweging of weer wegzinken in apathie en stagnatie. In plaats van voor ‘iedereen behalve Poetin’ te stemmen, moet er strijd gevoerd worden voor duidelijk gevoelde sociale belangen. Nieuwe, onafhankelijke politieke krachten moeten de oude, corrupte partijen vervangen. Als links zo’n nieuwe kracht wil worden dan moet het zich richten op actie. We moeten ons teweerstellen tegen het nationalistische populisme, dat politiek kapitaal vergaart met aanvallen op immigranten. In plaats daarvan moet het eenvoudig te begrijpen principe van strijd tegen de bourgeoisie en de parasitaire bureaucratie die er onlosmakelijk mee verbonden is, gesteld worden. Tegen de rijke schoften die de farce vormen die in Rusland doorgaat voor politiek! De Russische Socialistische Beweging roept iedereen op de straat op te gaan, Rusland voor de werkende mensen!

Dit zouden de eisen moeten zijn:

•    het schrappen van de vervalste verkiezingsuitslagen

•    stop de repressie, het leger en de politie moeten aan de kant van het volk staan

•    de president en de regering moeten aftreden

•    geen coalities van oppositiepartijen en Verenigd Rusland

•    vrije verkiezingen met deelname van alle partijen en sociale bewegingen

•    vrijheid om te demonstreren en te staken

•    gratis onderwijs en gezondheidszorg, schrap alle anti-sociale wetgeving

•    nationalisering van banken, olie en gas

•    progressieve belastingen: laat de rijken betalen voor hun crisis

•    maximum prijzen voor levensbehoeften

•    arbeiderscontrole op de werkvloer, arbeidersdeelname aan het management en winstdistributie

Revolutie, democratie, socialisme!

 

De Russische Socialistische Beweging is de recente fusie tussen Vpered (Voorwaarts), de Russische afdeling van de 4e Internationale en 2 andere revolutionaire socialistische groepen. Meer info over deze nieuwe organisatie vind je hier: http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article2400

 

Naar boven