Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Schotse Socialistische Partij behaalt zes parlementairen! PDF Print Email
Geschreven door David Dessers op dinsdag, 27 mei 2003
De Schotse Socialistische Partij, waarbinnen uiteenlopende antikapitalistische stromingen samenwerken, maakt een grote sprong voorwaarts. Bij de verkiezingen voor een Schots parlement behaalt de partij met 6,2 procent van de stemmen immers zes parlementairen. Alle Schotse en Engelse nieuwszenders zijn het erover eens: dit is een stevig succes voor de club van Tommy Sheridan.

De Schotse Socialistische Partij is één van de interessantste politieke experimenten van de jongste jaren. De partij zag het daglicht in de jaren 90. Trekkers van deze linkse herschikking waren de kameraden van de toenmalige afdeling van het CWI (Militant).

Alan McCombs, één van de trekkers van de SSP, sprak twee jaar geleden in Brussel tijdens de Meeting van Radicaal Links in Europa over de oprichting van de SSP. Hij vertelde dat de Schotse radicale linkerzijde steeds erg verdeeld was gebleven en dat weinigen geloofden in het samenbrengen van die verschillende groepen. Met veel geduld, durf en doorzetting behaalde de SSP toch eerste electorale succesjes en begrepen steeds meer linkse Schotten dat de eenheid radicaal links uit de politieke marge kan halen.

De trekkerskern van SSP diende wel politiek te breken met het CWI, dat in grote mate terug een eenzame koers wil varen en in de praktijk de opbouw van nieuwe bredere arbeiderspartijen in Europa zowat overal heeft laten schieten. De gedecimeerde afdeling van het CWI die overbleef had echter geen andere keuze dan toch maar binnen de SSP te blijven werken. De vroegere kameraden krijgen nu steevast het label 'opportunistisch' opgekleefd door het CWI.

Ook de afdeling van IST (Engelse SWP) besloot enkele jaren geleden te werken binnen de SSP. Die beslissing betekende een aanzienlijke militante versterking van de SSP. De partij heeft een radicaal profiel en wint aanhang zowel bij jongeren als arbeiders. De partij is niet enkel actief rond arbeidersstrijd maar hun militanten staan ook gekend als initiatiefnemers van bomspottingacties ed. De SSP is één van de vele Europese voorbeelden die aantonen dat radicaal links een echte politieke factor kan worden wanneer de zielige kapellekesmentaliteit wordt gebannen en er resoluut wordt gekozen voor eenheid en samenwerking.

Voortaan zetelen er dus zes leden van de SSP in het Schotse parlement. De SSP is hiermee bezig aan een echte opmars. Die SSP onderhoudt goede contacten met de Socialistische Alliantie in Engeland. De SA is ook al zo'n initiatief dat verschillende antikapitalistische stromingen wil samenbrengen.

Bij de regionale verkiezingen die net gehouden werden behaalde de SA een eerste regionale verkozene in Preston. De SA beschikt natuurlijk nog niet over dezelfde perspectieven als de SSP in Schotland maar behaalt toch een aantal bemoedigdende uitslagen. Ze diende 161 kandidaten in. In Middlesbrough, Barnsley, Telford en Swindon eindigde de SA-kandidaten telkens tweede met respectievelijk 21, 17, 14 en 13 procent van de stemmen. In preston werd Michael Lavalette verkozenen. Hij ging de kandidaat van New Labour ver voor.

Naar boven