Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Spoedoproep: Concentratie tegen de staatsgreep in Ecuador PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web, Ellen Verryt, Luisa Lange op donderdag, 30 september 2010
De Ecuadoraanse politie, hierbij gesteund door bepaalde sectoren van het leger, is in opstand gekomen tegen de democratisch verkozen president Rafael Correa. Deze wordt, op het moment dat we dit schrijven, belegerd door de opstandelingen in een militair hospitaal. De bevolking mobiliseert zich om hem te bevrijden, maar er is zware repressie. Er valt niet aan te twijfelen dat we hier te maken hebben met de uitvoering van een plan tot staatsgreep dat werd voorbereid door de Ecuadoriaanse oligarchie en haar bondgenoten in Washington om de volksmobilisatie in Ecuador te fnuiken. 

De SAP ondersteunt de oproep van een reeks organisaties- waaronder, Handen af van Venezuela en Ecuadoraanse organisaties in België om te protesteren tegen de staatsgreep en onze solidariteit met het Ecuadoraanse volk en haar democratisch verkozen president te uiten.

Afspraak op vrijdag 1 oktober, vanaf 17u30 voor de ambassade van Ecuador in Brussel (Louisalaan 363, 1050 Brussel - tram 94, halte "Abbaye").

 

Poging tot staatsgreep in Ecuador mislukt. Waakzaamheid en mobilisatie blijft geboden!

Door Ellen Verryt en Luisa Lange, verantwoordelijke van 3 F in Honduras en in direct contact met vakbonden in Ecuador.

President Rafael Correa werd vanochtend rond 5u Belgische tijd bevrijd tijdens een gewaagde militaire actie uitgevoerd door een speciale eenheid van de politie die hem trouw bleef (22 .00 pm in Ecuador) . De president werd bevrijd uit het Militaire Hospitaal, waar hij gedurende 12 uur werd ontvoerd. Hij verliet het Militaire Hospitaal in een gepantserde wagen omgeven door een militair commando. Correa bleek gelukkig genoeg ongedeerd te zijn, maar bij de operatie raakten vijf militaire opposanten gewond. Aangekomen in het presidentieel paleis, zichtbaar onder de indruk en omringd door duizenden juichende supporters die de hele dag het paleis hadden omringd om te voorkomen dat het bezet zou worden door de oppositie, bedankte Correa de mensen "die hun leven riskeerden voor de Burgerrevolutie.”

Correa dankte ook alle presidenten van Latijns-Amerika (waaronder die van ook Peru, Chili en Colombia), Spanje en de leden van UNASUR (die naar Argentinië waren gekomen voor een spoedvergadering ) alsook de OAS (die ook een spoedvergadering hield vandaag ) en andere presidenten uit de hele wereld voor hun steun.

Hij kondigde aan "dat de politieagenten die betrokken zijn bij de opstand, de instelling zullen moeten verlaten”. Het excuus dat ze tegen de wet waren ; een wet die nota bene bedoeld is om corruptie te voorkomen in openbare instellingen, is geen rechtvaardiging voor een laffe samenzwering waarachter sectoren zitten van de oppositie die hem niet wisten te verslaan tijdens de verkiezingen, aldus Correa .

Bovendien stelde Correa nog dat de meerderheid van de betrokken politieagenten van wie hij er ook een aantal sprak in het ziekenhuis, de wet niet eens hadden gelezen . Hier blijkt volgens hem nog maar eens uit dat deze poging tot staatsgreep gepland werd door de politieke sector van de rechtse oppositie om chaos te creeëren.

Naar boven