Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Goeie score voor de LCR in Franse lokale verkiezingen PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op dinsdag, 11 maart 2008
200 lijsten werden ondersteund of ingediend door de Franse zusterorganisatie van de SAP, de LCR, voor de lokale verkiezingen van afgelopen zondag. Dat was twee en een half keer zoveel als tijdens de vorige verkiezingen. Op veel plaatsen werd samengewerkt met antiliberale comités of andere lokale linkse groepen. De LCR schoof daarvoor één belangrijke voorwaarde naar voor: strikte onafhankelijkheid van het sociaal-liberalisme van de PS en van het neoliberale beheer.

Die lijsten deden het opmerkelijk goed: 109 van de 200 lijsten haalden scores boven de 5 %. 29 ervan haalden zelfs meer dan 10 %. Enkele voorbeeldjes: 17,59% in Aureilhan, 15% in Quimperlé, 14,8 % in Sotteville-les-Rouen, 13,8% in Clermont-Ferrand, 10,4% in Louviers, 10,38% in Lormont.

Nu al is zeker dat deze lijsten 71 verkozenen haalden. In verschillende steden zijn nu discussies bezig om een technische fusie te organiseren met lijsten van de PS of de PCF, zodat de democratische keuze van de kiezers in de eerste ronde ook in de tweede gerespecteerd kan worden. Een dergelijk technisch akkoord impliceert geen enkel politiek engagement om het bestuur door de PS of de PCF te steunen.

De lokale verkiezingen waren een afstraffing van de rechterzijde van Sarkozy, en toonden een groei van de linkerzijde in het algemeen. Ook de PCF, die voor zijn overleven afhankelijk is van de talloze lokale verkozenen, haalde nieuwe moed uit zijn score.

Het goeie resultaat van de LCR toont de mogelijkheid aan om te bouwen aan een nieuwe antikapitalistische partij, waartoe de LCR recent opriep. Het moet om een partij gaan die volstrekt onafhankelijk blijft van de instituties en van de PS, en niet zoals de PCF, steeds zijn karretje blijft vasthangen aan de PS en de regering. Een partij die een duidelijk antineoliberaal programma verdedigt.

Naar boven