Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Argentinië onteigent petroleumbedrijf PDF Print Email
Geschreven door 4e Internationale op woensdag, 02 mei 2012

Verklaring van de 4e Internationale over de onteigening door de Argentijnse regering van de  firma YPF, dochteronderneming van het Spaanse REPSOL.

De Argentijnse regering heeft aangekondigd dat ze de 51 % van de aandelen die de Spaanse oliemultinational REPSOL als meerderheidsaandeelhouder in de Argentijnse petroleummaatschappij YPF (Yacimientos Petroliferos Fiscales) heeft, zal onteigenen.                      

YPF werd in de loop van de jaren  '90 volledig geprivatiseerd. Net zoals het geval was bij de (indertijd eveneens geprivatiseerde) luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas werden sindsdien bij YPF nauwelijks nog investeringen doorgevoerd. De onderneming werd integendeel door de privebezitters leeggeplunderd. Daarom is deze onteigening een noodzakelijke maatregel om de snelle terugval van het bedrijf een halt toe te roepen, evenals om de olie- en gasproductie veilig te stellen. Nu wordt Argentinië verplicht tot het duur importeren van energie. Maar tegelijkertijd is de onteigening ontoerijkend en beperkt, vermits ze niet op het volledige ondernemingskapitaal betrekking heeft en een vergoeding voor de onteigening voorziet.

De Spaanse regering en de media willen de indruk wekken alsof het hier om een confrontatie gaat tussen de Argentijnse staat en haar bevolking. Voor de 4e Internationale gaat het hier integendeel, onafhankelijk van het uiteindelijke resultaat, om een souvereine en progressieve beslissing van een een souvereine staat tegenover een multinational, waarover enkel de Argentijnse arbeidersklasse en het Argentijnse volk te beslissen hebben en hun besluiten te trekken hebben.

De 4e Internationale roept op te protesteren tegen de druk van de kant van het kapitaal, de Spaanse Staat en de Europese Unie, en het recht op zelfbeschikking van de volkeren en hun regeringen te verdedigen. Wij staan op het standpunt dat deze maatregel, ook als hij onvoldoende en beperkt is, een stap voorwaarts betekent op het pad van het opnieuw in handen nemen van strategische nationale grondstoffen. Wij roepen op tot een verdere integratie van de Latijnsamerikaanse landen op het vlak van hun energiepolitiek, wat hun onafhankelijkheid van de multinationale ondernemingen en structuren zal versterken.

Internationaal Bureau van de 4e Internationale, 19 april 2012

Naar boven