Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Arbeiders bezetten windmolenfabriek: een voorbeeld van ecosocialistische strijd! PDF Print Email
Geschreven door M. Lievens op dinsdag, 21 juli 2009

Het Deense bedrijf Vestas Windsystems wil tegen het einde van de maand juli 625 mensen ontslaan in zijn fabriek op het eiland Wight (aan de zuidkust van Engeland), ondanks stijgende winsten. Vestas is de grootste producent van windturbines ter wereld. Volgens het bedrijf wordt de fabriek gesloten omwille van de dalende vraag naar windturbines in Noord-Europa. Nochtans kondigde het recent nog een kwartaalstijging van de verkoop aan van 59% tot 1,11 miljard euro.

 

Eens te meer toont de marktlogica zijn limieten: net nu we zo hard nood hebben aan een totale ommekeer in de energieproductie, blijkt de markt helemaal niet in staat om de noodzakelijke verandering aan te sturen. Iedereen heeft zijn mond vol van hernieuwbare energie, maar van zodra de winsten niet voldoende blijken te zijn, wordt deze windmolenfabriek (de enige in Groot-Brittannië!) gesloten. Als de Britse regering miljarden kan uitgeven om de banken te redden, en bankgaranties van miljarden ponden kan geven aan de automobielsector, kan ze ook maatregelen nemen die er écht toe doen, om jobs te redden en de klimaatverandering tegen te gaan. 

 

Maandagavond bezette een groep arbeiders de fabriek. Het gaat hier om een moedige daad van arbeiders die niet aangesloten zijn bij een vakbond: individuele arbeiders die in het verleden een vakbond trachtten op te zetten, werden weggewerkt door het management. Klimaatactivisten zetten buiten de fabriek een kamp op om de arbeiders binnen te ondersteunen. Met de steun van bewoners werd een campagne opgezet om de jobs én het klimaat te redden. Een reeks radicaal-linkse en ecosocialistische organisaties plannen solidariteitsacties. De Campaign against Climate Change organiseert woensdag een manifestatie in Londen. Op vrijdag vindt een betoging plaats op het eiland zelf.

 

Ondertussen vragen de arbeiders dat de fabriek wordt genationaliseerd. Het bedrijf Vestas is niet nodig, maar de windmolenfabriek wel! Hun actie is een voorbeeld voor de rol die werkende mensen kunnen hebben in de strijd tegen klimaatswijziging. Meer dan andere groepen in de maatschappij hebben zij de macht om het productieapparaat stil te leggen en te veranderen. Sociale strijd en milieustrijd gaan hier volledig samen.

 

Alle solidariteit is nodig! Maak deze voorbeeldige strijd bekend, stuur solidariteitsboodschappen of geld naar de stakende arbeiders, en bombardeer de Britse energieminister Ed Miliband met emails om te eisen dat de regering de fabriek redt.

 

Stuur solidariteitsboodschappen naar: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 

Email van Miliband: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 

Website: http://savevestas.wordpress.com

 

 

Naar boven