Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

VIDEO: Ken Loach: "Partijen als de NPA in Frankrijk of de SAP in België zijn onontbeerlijk" PDF Print Email
Geschreven door Chris Den Hond op zaterdag, 11 april 2009

Chris Den Hond interviewde Ken Loach op een persconferentie in Brussel naar aanleiding van de voorstelling van het Russells Tribunaal voor Palestina.

Ken Loach: “Ik denk dat het belangrijk is om in deze zwarte tijden linkse partijen te hebben die zich principieel tegen het kapitalisme verzetten en uitleggen dat het kapitalisme vandaag internationaal in crisis is. Deze crisis is geen daad van God, maar wordt veroorzaakt door de werking van ons economisch systeem.  Ook de Palestijnse onderdrukking heeft een economische grondslag. De VS houdt om strategische redenen de controle over deze regio, met name via Israël en onderdrukt op die manier de Palestijnen.”

“Het ineenklappen van ons economisch systeem, de pensioenen, de armoede, de huizenmarkt heeft een gemeenschappelijke  oorzaak:  het systeem van productie, distributie en handel. Indien we dus het centrale probleem niet aanvallen, nemen we enkel de symptomen weg. Consequent linkse partijen zijn dus essentieel voor onze toekomst, voor de vrede en de sociale rechtvaardigheid.”

“We leven in een donkere tijden. De centrum-linkse partijen, zoals New Labour, zijn rechtse partijen geworden die privatiseren, de neoliberale agenda uitvoeren, Israël steunen en ga zo maar door. Meer dan ooit, hebben we nood aan linkse partijen die trouw blijven aan hun principes. Ik steun dan ook volledig het werk van Olivier Besancenot en zijn kameraden in Frankrijk, en in andere landen zoals België. We moeten hen steunen op het electorale terrein, maar laten we tevens de arbeiders niet vergeten die de eerste slachtoffers zijn van de neoliberale aanvallen.”

Palestina

“Ondanks de pogingen om de journalisten zover mogelijk uit Gaza te houden, hebben we genoeg beelden gezien om de waarheid te kennen. We kennen tevens het stilzwijgen van de grootmachten. Wanneer de geschiedenis geschreven zal worden, zal dit gezien worden als één van de grootste misdaden van de afgelopen decennia. We zijn medeplichtig als we er ons niet actief tegen verzetten.”

“Wij moeten weten hoe de hiërarchische machtstructuren ineen zitten. Wie verkoopt de wapens? Wie gebruikt de wapens? Wie subsidieert? Wie steunt het regime? We hebben nood aan dergelijke informatie omdat we op het einde van het proces iemand de rekening moeten presenteren en schuldig moeten bevinden. We willen de schuldige mannen en vrouwen met naam en toenaam noemen en hun staten, want achter de criminelen staan de echte criminelen.

“De misstappen waarvan we de laatste jaren getuige waren, meer bepaald in Gaza, zijn het resultaat van de contradicties van de oorspronkelijke akkoorden uit 1948. Als je een staat sticht op basis van een ras, dan krijg je dit. Ik weet dat recente onderzoeken wijzen op een stijging van het antisemitisme. Uiteraard blijven we ons verzetten tegen elke vorm van racisme, maar de grootste promotor van het antisemitisme blijft voor mij de Joodse staat zelf.”

“Onderzoeksinitiatieven zoals het Russells Tribunaal creëren een klimaat waarin het moeilijker wordt voor staten zoals de VS en Europa om het Israël te steunen. Als hun bevindingen onweerlegbaar zijn, goed gepresenteerd en internationaal erkend zijn door gerespecteerde juristen, dan wordt het zeer moeilijk om Israël te steunen en  wapens te blijven sturen en toe te laten de Palestijnen te onderdrukken. Het Tribunaal heeft dus een belangrijke rol te spelen.”

Alternatieve media

“Ik denk dat de rol van onafhankelijke media zeer belangrijk is. We hebben nood aan beelden van wat er gaande is in de wereld en meer bepaald in oorlogen zoals in Gaza om te laten zien welke misdaad daar begaan werd. Het feit dat zulke beelden bestaan en vertoond worden op zenders als Al Jazeera is niet onbelangrijk”

“We moeten zeker niet de permanente macht van de staatsmedia onderschatten in Groot-Brittannië, in Europa en de VS. Ze controleren een zeer belangrijk deel van de berichtgeving voor de bevolking en de publieke opinie. De onafhankelijke cameramensen en journalisten kunnen daartegen een dam opwerpen met hun eigen standpunt. Op die manier maken we een kans om de grote media zoals CNN, BBC, ITN uit te dagen en dat is ook onze taak. Maar ik heb de ervaring dat deze mediaconcerns ook heterogener zijn dan we zelf denken. Ook binnen deze grote organisaties zijn er mensen die proberen het echte verhaal naar buiten te brengen. Hoe meer beelden er voor handen zijn, hoe gemakkelijker professionele journalisten ze kunnen gebruiken.”

“Onafhankelijke journalisten en cameramensen hebben twee taken. Enerzijds het registreren van de beelden en vertellen van het echte verhaal en anderzijds een netwerk opbouwen met journalisten binnen grote concerns om hen te voorzien van materiaal. Als het verhaal sterk genoeg is, zal men zijn rug niet zomaar kunnen keren."


Naar boven