Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Rostock: andersglobalisten versus de G8 PDF Print Email
Geschreven door David Dessers op woensdag, 06 juni 2007

Afgelopen zaterdag gingen de andersglobalistische acties tegen de G8-top van start in het Duitse Rostock. Vanaf vandaag ontmoeten de leiders van de zeven rijkste landen plus Rusland elkaar in het nabij gelegen kustplaatsje Heiligendamm. De acties van zaterdag verliepen erg woelig. Maar als je even voorbij de relletjes kijkt, zie je toch vooral een springlevende en massale beweging van voornamelijk jongeren die genoeg hebben van het neoliberalisme van de rijkste landen. David Dessers (SAP) was erbij.

Het andersglobalisme, al talloze keren dood verklaard en begraven door de grote media, blijft zich op geregeld tijdstippen manifesteren als een massale, internationale én radicale beweging gericht tegen het neoliberalisme van de internationale instellingen en voor een wereld gebaseerd op sociale gelijkheid, solidariteit en democratie. Heel wat journalisten reageerden ook dit keer weer verrast op de massale opkomst van andersglobalisten. Want geef toe, 80.000 betogers in volle examentijd is voor een beweging die zo sterk op jongeren gebaseerd is een uitstekend resultaat.

Geen toevallige uitbarsting

Nochtans zijn die acties het resultaat van een jaar lang voorbereiden, vergaderen en mobiliseren. Het andersglobalisme is geen toevallige uitbarsting van protest naar aanleiding van de ene of de andere top. Integendeel, de beweging raakt steeds beter gestructureerd en de bewegingen die er zich toe rekenen slagen er steeds beter in om plaatsen te creëren waarop ze elkaar op regelmatige basis kunnen ontmoeten. Vooral de vergaderingen van het Europees Sociaal Forum die zo’n vier tot vijf keer per plaatsvinden in telkens een andere Europese stad vormen de uitgelezen plek om niet enkel het komende ESF te plannen maar ook werkgroepen tot stand te brengen rond mobilisaties als die tegen de G8. Ook de radicalere netwerken als Dissent etc. raken steeds beter internationaal georganiseerd. De acties in Rostock en Heiligendamm vormen dus geen losse flodder.

Wie de acties vanuit België volgde zag waarschijnlijk vooral beelden van gevechten tussen betogers en politie, van brandende auto’s en barricades. We hoeven daar overigens niet flauw over te doen: er is daar een serieuze veldslag uitgevochten met de politie. Maar er gebeurde veel méér dan dat. De dag startte immers met twee kleurrijke betogingen die elkaar troffen in de buurt van de haven. Het blok van de Vierde Internationale, georganiseerd door de kameraden van de RSB, liep mee in de betoging die aan de stadsrand vertrok. De betogingen verliepen zonder incidenten en hadden naast een ludieke toch ook een sterke inhoudelijke boodschap. Organisaties als Greenpeace of Friends of the earth eisten drastische maatregelen tegen klimaatwijziging, ngo’s stelden de loze beloften van de G8 inzake schuldkwijtschelding aan de kaak, linkse politieke bewegingen zoals de IST of de Vierde Internationale riepen slogans tegen oorlog en imperialisme...

This land is your land

Die betogingen werden bovendien gevolgd door een andersglobalistisch festival langs de kustlijn, met toespraken van ondermeer Walden Bello en de Duitse organisatoren maar ook uitmuntende muziekoptredens, ondermeer van Tom Morello, gitarist van de legendarische band ‘Rage against the Machine’. Morello kreeg de mensenmassa stil toen hij zijn concert afsloot met een ongecensureerde versie van Woody Guthry’s “This land is your land”. “Amerikaanse kinderen leren dit liedje allemaal op school. Maar de essentiële strofen werden hen niet geleerd, gezien het nummer over niets anders dan klassenstrijd gaat”. Morello stak de vuist in de lucht. Ook de Franse ska-rappers van Irie Revoltés brachten een ronduit revolutionaire sfeer onder de aanwezigen.

Tegelijkertijd werd er een eindje verderop een zware veldslag geleverd tussen actievoerders en politiekrachten. Het was een kleine groep gemaskerde betogers die onmiddellijk nadat de twee betogingen samenvloeiden het vuur aan de lont hadden gestoken. Ze bekogelden de enorme zichtbare en talrijke agenten met stenen en flessen. De reactie van de politie was dan weer zo buitensporig dat de rellen vrijwel onmiddellijk sterk uitbreidden naar grotere delen van de betogers. Ondermeer het feit dat er zich heel wat mensen zonder papieren tussen de betogers bevonden en dat men vreesde dat die allemaal opgepakt en opgesloten zouden worden, zorgde ervoor dat heel wat mensen mee de strijd aanbonden met de robocops.

Grimmig

Daarbij viel toch vooral de strategie van de politie op. In tegenstelling tot in Edinbourgh twee jaar geleden koos men dit keer voor een uiterst zichtbare en massale aanwezigheid en nadat de eerste relletjes waren uitgebroken aarzelde men niet om onmiddellijk naar de grote middelen te grijpen (waterkanon, traangas etc.). Dit werkt nu éénmaal vaak als een rode lap op een stier, zeker gezien er hoe dan ook een grimmig sfeertje onder de betogers viel op te merken. Ondermeer de loze beloften van Gleneageles en de vooraf door Bush getorpedeerde klimaatplannen, maakten dat vele betogers hun woede over de gang van zaken niet wilden wegsteken. De G8 is eigenlijk hoe dan ook niets anders dan een arrogant machtsvertoon van de rijkste landen in de wereld. En de meetse betogers vinden dus hoe dan ook dat die club beter vandaag dan morgen zou begraven worden. Tel daar dan nog eens de talloze gebroken beloftes bij en je begrijpt al veel meer van de ‘rellen’ van Rostock.

De acties gaan nog door tot het einde van de week. Zeker vandaag, met de start van de G8-top zullen er nog heel wat acties gevoerd worden. Een deel van de actievoerders lijkt vastbesloten om de top te willen stilleggen, al is de kans dat ze daarin zullen slagen quasi nihil. De Duitse regering heeft Heiligendamm immers hermetisch afgesloten met een heuse muur rond de kustplaats. Als je alle kosten van zo’n top (16.000 politie-agenten, politiematerieel, organisatie van de top, bouw van de afrasteringen etc.) optelt, kom je allicht aan een astronomisch bedrag. En dat terwijl de G8 enkel maar voor problemen en nog nooit voor oplossingen heeft gezorgd. De conclusie kan dus enkel zijn: afschaffen die handel!


Lees ook het interview met David Dessers op Indymedia: http://www.indymedia.be/nl/node/11401

Beluister het interview met David Dessers op Radio Centraal: http://redactie.radiocentraal.org/2007/VR070603_David_Dessers_G8.mp3

Naar boven