Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De arbeiders uit Charleroi hebben er genoeg van PDF Print Email
Geschreven door André Henry op donderdag, 06 januari 2005

Op 23 november en 8 december organiseerde de FGTB in Charleroi twee interprofessionele algemene vergaderingen over het sociaal akkoord. Telkens zat de zaal met ongeveer 350 delegees barstensvol. De sfeer was warm en onbeschrijflijk. Daarvan getuigden in elk van de bijeenkomsten een twintigtal interventies die het zowel op de regering en het patronaat gemunt hadden als op de inertie van de syndicale leiding van de laatste jaren.

De tussenkomsten gingen alle in dezelfde richting: verhoging van de lonen, behoud van het brugpensioen en van de index, of we hebben er genoeg van! Op de eerste vergadering werd ook een betoging geëist in de straten van Charleroi, nog voor die van 21 december in Brussel. In sommige tussenkomsten werd zelfs gepleit voor een 24-urenstaking op die dag.

Allemaal samen in actie!

De tweede vergadering was nog heviger, enthousiaster en zelfzekerder dan de eerste. Ondertussen waren de arbeiders van AGC Splintex in Fleurus immers in staking gegaan. De kameraden van Splintex, die een groot applaus kregen, beschreven er hun situatie en legden uit waarom ze in staking waren gegaan en besloten hadden tot de opsluiting van de directie. Die had aangekondigd 284 arbeiders te zullen ontslaan. De opsluiting had als enig doel zo snel mogelijk een vergadering te kunnen beleggen met de directie van het moederbedrijf.

De tweede algemene vergadering van delegees trok ook resoluut de kaart van de strijd. In alle interventies werd voor actie gepleit. De arbeiders verklaarden de buik vol te hebben van de werkloosheid, de interimpolitiek, de flexibiliteit op het vlak van de arbeidstijd, het moordend ritme. "We hebben er genoeg van! Wij willen actie!" scandeerden ze. Zo'n ambiance en zelfzekerheid hebben we twintig jaar lang niet gezien tijdens dergelijke vergaderingen. Afgesloten werd met de Internationale, iedereen met de vuist omhoog.

Betoging

De betoging die plaatsvond op 13 december was een echt succes. Meer dan 6000 arbeiders kwamen op straat in Charleroi als reactie op de patronale aanvallen op sociale verworvenheden zoals het brugpensioen, de index enzovoort.

Maar ze waren ook daar uit solidariteit met de strijd van de arbeiders van AGC Splintex Glaverbel tegen de aangekondigde 284 ontslagen. Alle filialen van Glaverbel in de regio (Jumet, Roux, Lodelinsart en Seneffe) hielden een 24-urenstaking, samen met andere bedrijven zoals Caterpillar, Sonaca, de TEC enzovoort. Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van talrijke delegaties van filialen van Glaverbel uit Moustier, Mol, Zeebrugge en zelfs een delegatie van Maubeuge. De betoging imponeerde door haar dynamisme. Ze weerspiegelde vooral het bewustzijn en de wil om te strijden van de arbeiders uit Charleroi.

Naar boven