Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

No Pasaran! Niet op 1 mei, niet op een andere datum PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op zondag, 07 april 2013
Op 1 mei wilde het neo-fascistische Nieuw-Solidaristisch Alternatief (NS-A) in Borgerhout manifesteren. Daar is veel verzet tegen geweest toen  Antwerpse burgemeester De Wever in eerste instantie toelating verleende voor hun optocht. Het verzet groeide tegen de optocht van deze fascistische groep. Massaal protest stak pas goed de kop op toen werd opgeroepen om op die dag één groot solidariteitsfeest te organiseren in Borgerhout. Ook de Antwerpse BBTK riep op om massaal naar het feest in Borgerhout te gaan. Intussen werd de fascistische optocht dan toch verboden. Het solidariteitsfeest zal wel nog plaatsvinden. 

Nog even over dat NS-A. De leider van deze groep is Eddy Hermy. In 2009 was er zelfs een uitzending van Koppen over deze organisatie. In een artikel van De Morgen van twee weken geleden werd door Douglas De Coninck ook al een boekje opengedaan over Hermy. 

Indertijd publiceerden we al een artikel in Rood (nummer van 3/7/1981) waarin we gedegen onderzoeksjournalistiek deden na de aanval door de VMO, waaronder Hermy , op de Mechelse linkse boekenhandel De Rode Mol in 1980 en uit de doeken deden wie die Hermy is en waar hij vandaan kwam. Het is dankzij Rood dat die informatie openbaar is gemaakt. Vreemd is wel dat deze informatie jarenlang onbesproken is gebleven. Zelfs in die Koppen-reportage werd niet verwezen naar deze onthulling. Ook in het boek 'Extreemrechts en de staat' van Jan Capelle (uitgeverij EPO) uit 1981 zweeg zedig over dit feit. De waarheid heeft zijn rechten.

 

Over de aanval op de Rode Mol heeft de vorig jaar overleden Mechelse cineast Arnold ‘Nolle’ Chuffart indertijd een kortfilm gemaakt die nog vertoond is geweest op RTBF. Pogingen om de film te verkrijgen van de zender zijn helaas niet gelukt...

Meer interessante achtergrondinformatie over de N-SA vind je op de website van de Nederlandse antifascistische organisatie Alert.

Naar boven