Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Europese actie tegen de privatisering en commercialisering van de gezondheidszorg PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op vrijdag, 15 maart 2013
Donderdag 14 maart vond voor de Europese vakbondsbetoging een opgemerkte actie plaats van gezondheidswerkers vanuit heel Europa. De oproep kwam van het Belgisch platform gezondheid-solidariteit en van het Europese netwerk tegen privatisering en commercialisering van de gezondheidszorg en voor sociale bescherming. Zo’n 400 actievoerders voerden actie in het hart van het Europees kwartier in Brussel. Er waren sterke delegaties uit Polen, SUD uit Frankrijk, CNE uit België, Spanjaarden, Duitsers, Grieken,… Op deze manier wil men een vuist maken tegen de door Europa opgelegde besparingen en de dramatische gevolgen daarvan voor de gezondheidszorg. Verschillende mensen namen het woord om concrete voorbeelden te geven die vandaag in hun land gebeuren. Opvallend was de sterke CNE aanwezigheid. Yves Hellendorf, algemeen secretaris van CNE voor de social profit is dan ook een belangrijke figuur binnen het netwerk.

Een delegatie met o.a. Jan Malevski van het Netwerk werd onder politiebegeleiding ontvangen door de Europes commissarissen Barnier, Andor en Borg.

Nadien vervoegden de demonstranten de vakbondsbetoging die richting Jubelpark trok.

 Belangrijkste aandachtspunt van deze actie was de aankondiging dat men vanaf nu begint met een Europese campanje om de gezondheidszorg in het hart te plaatsen van de Europese verkiezingen in 2014.  Op vrijdag 15 maart volgt er nog een conferentie om deze campanje inhoudelijk op poten te zetten.

De twee dagen die georganiseerd werden hadden twee objectieven.

Ten eerste deelnemen aan de Europese beweging die de besparingen afwijst  en anderzijds een Europa eisen dat sociale bescherming biedt.

Belangrijk aan deze dag was de constructieve en dynamische dialoog om over de landsgrenzen heen tot een strijdbare beweging te komen. Jammer dat de grote afwezige hier LBC-Non Profit was.

Foto’s Bruno De Wit

Naar boven