Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Geef TegenGas in Gent: betoog mee tegen GAS op 25 februari PDF Print Email
Geschreven door TegenGas op dinsdag, 12 februari 2013
Sinds kort is een nieuwe wetgeving van kracht rond gemeentelijk administratieve sancties, kortweg GAS. Tegenwoordig krijgt men vanaf 14 jaar boetes tot 350€ voor belletje trek, sneeuwballen gooien, rondhangen of verkeerd gebruik van publieke zitbanken. Via camerabewaking en een leger GAS-ambtenaren wordt iedere kleine overtreding vastgelegd en bekeurd. Ook in Gent besloot het “meest progressieve stadsbestuur van Vlaanderen” het GAS-reglement en het gebruik van camera-bewaking uit te breiden.

Willekeur en... misbruik

Een wirwar van gemeentelijke reglementeringen, het deels uitschakelen van de rechterlijke macht, de persoonlijke interpretatie van de GAS-ambtenaar,...: het opent de deur voor willekeur en misbruik. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de stadskas. Het was overigens burgemeester Termont die de minimumleeftijd voor GAS-boetes wilde terugbrengen naar twaalf jaar. Binnenkort GAS-ambtenaren op de speelplaats?

Repressie: gevolg van een falend beleid

Met het GAS-beleid kiest het nieuwe stadsbestuur resoluut voor repressie in plaats van voor een sociaal beleid van preventie. In 2012 werden 15 GAS-boetes per dag uitgedeeld in Gent, dat waren er in gans 2012 2000 meer dan een jaar voordien. De toenemende werkloosheid, onzekerheid en precariteit in de samenleving leidt tot uitzichtloze situaties, wanhoop en agressie. Het is dan ook geen toeval dat armen het hardst getroffen worden door GAS.

Onderdrukking oppositie

Alsof dat nog niet genoeg is worden er ook aan politieke activisten die zonder toestemming van het stadsbestuur actie voeren GAS-boetes opgelegd. Zo wordt een kritische oppositie monddood gemaakt en wordt het recht op collectieve actie ingeperkt.

Een sociaal alternatief

Repressief beleid treft vooral de zwakkere lagen van de bevolking. TegenGAS eist een sociale politiek die de problemen bij de voedingsbodem aanpakt en die inzet op collectieve oplossingen. Wij willen dat de willekeur stopt en dat de GAS-boetes volledig verdwijnen. Geen asociaal repressiebeleid maar massale investeringen en jeugdwerking, onderwijs, collectieve diensten, vaste en degelijke jobs voor jong en oud.

Geef TegenGAS!

Enkel sociaal verzet en collectieve oplossingen tegen dit asociaal beleid kunnen een antwoord bieden. Kom naar de betoging, doe mee met de campagne of organiseer je eigen TegenGAS-afdeling. Geef TegenGAS!

 

Naar boven