Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

ʻBasta ya de recortes!ʼ Barcelonaʼs ziekenhuisbezettingen PDF Print Email
Geschreven door Jonathan Collier op zaterdag, 12 januari 2013

Ziekenhuispersoneel uit Barcelona heeft hun ziekenhuis bezet uit protest tegen bezuinigingen. Het Sant Pau Ziekenhuis in Barcelona is al bezet sinds 28 november. De actie is de katalysator voor een opkomende beweging.

Buurtcomités en andere activistische groepen dragen de beweging tegen de bezuinigingen, in ziekenhuizen in heel Catalonië Er zijn nu ook bezettingen in het grootste hospitaal van de regio, Vall dʼHebrón en het Clínic Ziekenhuis.

In de woorden van een prominente activist, gaat het om het creëren van ʻeen witte Catalaanse golf, vergelijkbaar met die in Madridʼ. De eerste aanzetten van zoʼn golfbeweging hebben Barcelona letterlijk bedekt onder het wit van dokters- en verplegersjassen tijdens demonstraties, georganiseerd door de verschillende bezettingscomités.

Bijeenkomsten

De ingang van het Sant Pau lijkt wel een bijenkorf. Bijeenkomsten trekken tientallen dokters, verplegers en technici aan, naast de vertegenwoordigers van buurtcomités en andere sympathisanten. De bezettingen combineren verschillende elementen, vaak van buitenaf georganiseerd door sociale bewegingen en buurtcomités, als kinderactiviteiten, speeches, en zelfs een occasionele opera.

De boodschap is duidelijk: ʻNee tegen bezuinigingen, nee tegen privatisering.ʼ De eisen van de zorgwerkers zijn zowel economisch als sociaal. Het draait om het gevecht voor het recht op toegang tot kwalitatief goed openbaar gezondheidszorg. Dat recht staat onder druk door de draconische bezuinigingen van de centrale regering als onderdeel van hun neoliberale project. Bij Sant Pau zijn 84 bedden wegbezuinigd en moeten radiologie en operatiekamers het met veel minder budget doen. Met als resultaat dat de wachttijden omhoog zijn geschoten.

Daarbovenop komt dat zorgpersoneel te maken heeft gekregen met een loonsverlaging van vijf procent, naast het afschaffen van een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. Recent aangekondigde ʻaanpassingsstrategieënʼ laten een tendens zien naar een grotere flexibilisering van werk, terwijl de feestdagen nogal waren verpest door het afschaffen van de kerstbonus.

Toekomst van zorg

Voorhet personeel zelf echter, gaat de strijd uiteindelijk om de toekomst van de gezondheidszorg in Spanje. Zelfs als het management een loonsverhoging van zestig procent voor ziekenhuispersoneel zou aanbieden, zegt een activist, zou de strijd niet stoppen. ʻHet publiek zou het niet begrijpenʼ, voegt hij toe. Dit is nou eenmaal een gevecht dat de hele gemeenschap aangaat. Zoals een andere bezetter uitlegt, ʻzodra je vertelt aan patiënten dat we al twee afdelingen kwijt zijn, steunen ze ons onmiddellijkʼ.

Op dag veertien van de bezetting van het Sant Pau, protesteerden 400 medewerkers en patiënten bij de hoofdingang van het gebouw. Ze hingen een spandoek op aan de steigers tegen de gevel. De boodschap was simpel: ʻBasta ya de recortes!ʼ — ʻGenoeg met de bezuinigingen!ʼ

Voor veel van de betrokkenen bij de bezettingen is dit allemaal nieuw. Maar, zoals een consultant aangesloten bij het protest zag, vechten voor iets waar je echt om geeft, is niet zo moeilijk als het lijkt in het begin. In strijd ʻrealiseer je jezelf dat je meer wint dan verliestʼ.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Socialist Review. Nederlandse vertaling door socialisme.nu Zie hier meer fotoʼs van het protest.

Naar boven