Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Halt aan de besparingen bij De Lijn: betoog mee voor degelijk en kwaliteitsvol openbaar vervoer! PDF Print Email
Geschreven door Luc Vervoort (ACOD-TBM), Freddy De Wilder (ACV Openbare Diensten), Els Madereel (ACLVB) op donderdag, 22 november 2012
Het aanbod van tram en bus in de provincie Antwerpen wijzigde grondig in september (In Mechelen sinds 15 augustus).

De gewijzigde dienstregeling in de provincie Antwerpen wordt door een groot aantal reizigers als een achteruitgang ervaren. Duizenden mensen heben hun reisgewoonten moeten aanpassen. Wie naar de Antwerpse binnenstad wil, moet in veel gevallen overstappen. Door de slechte doorstroming van tram en bus wordt de overstap bovendien onbetrouwbaar, waardoor de totale reistijd langer wordt. Zij moeten nu vaak op een tram overstappen die al behoorlijk vol zit. Kippen in een legbatterij hebben in verhouding recht op meer plaats dan een reiziger op tram of bus!

Ook in de Kempen en de Mechelse regio is het kommer en kwel. Verschillende buslijnen werden geschrapt of grondig hertekend. In een aantal gevallen werd een belbusgebied ingesteld, maar dat kan onmogelijk alle noden lenigen. Veel reizigers ondervinden dan ook dagelijks moeilijkheden bij hun verplaatsingen.

Niet enkel de reizigers lijden onder de besparingen, het personeel uiteraard ook. Chauffeurs worden geconfronteerd met te krappe rijtijden - lees: te laat rijden - wat zorgt voor stress en mogelijk onveilige situaties. Op verschillende lijnen betekent dit dat chauffeurs quasi continu achter het stuur zitten. Zonder enige onderbreking, amper tijd voor een sanitaire stop, zonder tijd om iets te eten. Met de toegenomen verkeersdrukte in het achterhoofd, is het ontoelaatbaar dat chauffeurs uren aan een stuk achter het stuur zitten. In het goederenvervoer mag een chauffeur nooit langer dan 4,5 uur onafgebroken rijden. We stellen ons dan ook ernstig vragen bij de veiligheid. Ook bij de ondersteunende diensten staat omwille van de besparingen het water aan de lippen. In de diensten exploitatie, lijnwinkel en belbuscentrale om er enkele te noemen, is er een duidelijk personeelstekort. Dit heeft uiteraard gevolgen qua dienstverlening. Reizigers worden geconfronteerd met langere wachttijden of krijgen dikwijls zelfs geen verbinding. Ook in de technische diensten kampt men met personeelstekort en komen de onderhoudsbeurten van de voertuigen onder druk. Zo gebeurt het dat ritten niet gereden worden bij gebrek aan rijvaardig materiaal. Bovendien zijn er in zowel administratie als technische diensten interimkrachten aan het werk zonder enige werkzekerheid en worden al een aantal jaren aan het lijntje gehouden. Onbegrijpelijk.

De vakbonden bij De Lijn Antwerpen waren de voorbije weken bijna dagelijks in overleg met De Lijn waarbij gezocht werd naar mogelijkheden om verbeteringen aan te brengen aan de diensten. Links en rechts resulteerde dit in kleine aanpassingen. Op andere plaatsen houdt De Lijn echter halsstarrig vast aan het uitgewerkt model. Na 2 maanden is bij velen dan ook de spreekwoordelijke bobijn af. Het ziekteverzuim stijgt, anderen nemen ontslag. Dit gecombineerd met een bestaand personeelstekort zorgt voor een niet langer houdbare werkdruk. De personeelstekorten kunnen niet langer worden opgevangen met alle gevolgen vandien. Zo worden er dagelijks ritten geschrapt bij gebrek aan personeel wat dan weer zorgt voor gefrustreerde reizigers die in confrontatie gaan met chauffeurs die onder moeilijke omstandigheden hun job doen. Dit verhoogt het risico op agressie.

De maat is vol! Op woensdag 28 November organiseren de vakbonden om 14u een optocht van de Rooseveltplaats naar Zurenborg. Wij nodigen de reizigers uit om hieraan deel te nemen. Personeel en reizigers samen in de weer voor degelijk en kwaliteitsvol openbaar vervoer. Wij vragen extra middelen om, in het belang van zowel personeel als reizigers, noodzakelijke aanpassingen te doen om zo een kwaliteitsvol en gegarandeerd openbaar vervoer in de provincie Antwerpen in stand te houden.

Het is aannemelijk dat het bus- en tramverkeer op 28 november verstoord zal zijn. Door deze actiedag tijdig aan te kondigen hopen wij op het begrip van de reizigers.


Luc Vervoort  ACOD-TBM

Freddy De Wilder  ACV Openbare Diensten

Els Madereel  ACLVB

Naar boven