Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Moskou-Brussel: Solidariteit! PDF Print Email
Geschreven door JAC op dinsdag, 30 oktober 2012
Zaterdag 27 oktober voerde een delegatie van de JAC (Jeunes Anticapitalistes, jongerenorganisatie in solidariteit met de SAP-LCR in Franstalig België) actie voor de ambassade van de Russische Federatie in Ukkel. Met de actie gingen ze in op de oproep van onze Russische kameraden om solidariteit te betuigen met de linkse activisten Konstantin Lebedev, in de gevangenis sinds 17 oktober, Léonid Razvojaev, die diezelfde dag door de Russische veiligheidsdiensten werd ontvoerd, gevangen gezet en gemarteld, en met Sergueï Oudaltsov, die risico loopt el moment gearresteerd te worden, en met alle andere politieke gevangenen die werden gearresteerd in het kader van de « affaire van 6 mei».

Na de oproep van onze Russische kameraden moesten we snel handelen. De toestand in Rusland evolueert immers zeer snel. We stonden zaterdag dan ook met een vijftiental mensen bij de ambassade, die niet bepaald aan een drukke baan gelegen is. De reactie van het ambassade personeel was beleefd, maar ze belden na enige tijd toch de politie. De politie vroeg weliswaar onze spandoeken van het hekken aan de ambassade te verwijderen , en wagens de doorgang te verlenen, maar liet de actie verder rustig plaatsvinden. Rond 17 u sloten we de actie af met het zingen van “de Internationale.”

Het lijkt er sterk op dat het Poetin-regime een grootschalig politiek proces voorbereidt, dat ditmaal vooral tegen militanten van radikaal links gericht is, de enige composant van de oppositie die ook de sociale kwesties aansnijdt.

We zijn er bewust van dat een overwinning van onze vrienden en vriendinnen in Rusland ook een overwinning voor ons hier betekent. We zullen dan ook verder onze steun blijven betuigen aan onze kameraden, en blijven onze woede uiten over de KGB-methoden waarmee het Russisch regime hen het zwijgen wil opleggen. Op 4 november plant de Franstalige fascistische organisatie Nation in Brussel een betoging “in solidariteit met Rusland tegen het Amerikaans imperialisme en het terrorisme”. De datum is erg symbolisch, het gaat hier immers over de “Dag van de nationale eenheid” in Rusland, een feest dat enkele jaren geleden door het regime werd opgezet om de patriotistische gevoelens aan te wakkeren. Het is vooral ook een dag waarop duizenden nationalisten, van gewone burgers tot uiterst-rechts, door de straten marcheren. 

Zowel in Brussel als in Moskou: NO PASARAN !

Naar boven