Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Portugal: regering gedwongen terug te komen op besparingen! PDF Print Email
Geschreven door Viento Sur op zondag, 23 september 2012
Op 7 september besliste de Portugese regering tot een van de brutaalste aanvallen op de sociale verworvenheden in een intussen lange reeks: de sociale bijdragen van de werkenden werden met maar liefst 7% verhoogd, terwijl tegelijkertijd een bijdragevermindering voor de bedrijven van 5,75% werd doorgevoerd. Een cadeau aan het patronaat van zo maar even 2000 miljoen €! Een echte hold-up op de arbeidersklasse... Nog nooit werd de Portugese bevolking zo aangevallen, verklaarde Francisco Louça, woordvoerder van het Bloco d’Esquerda (Links Blok).

Op zaterdag 22 september, na een marathonzitting van de Staatsraad die werd voorgezeten door de president, en was omsingeld door een massa woedende demonstranten, moest premier Passos Coelho de terugtocht blazen, en aankondigen dat hij “alternatieven” zou zoeken.

Een belangrijke en buitengewone overwinning, het gevolg van een massale sociale beweging. Zonder enige twijfel houden de “alternatieve voorstellen van Passos Coelho nieuwe gevaren in. Maar het Portugese volk staat nu veel sterker om er zich tegen te verzetten.

Volgens esquerda.net, het webzine van het Bloco, waren de betogingen van vrijdag enorm.

Duizenden mensen betoogden tijdens de zitting van de Staatsraad uren voor het Belém-paleis in Lissabon (het presidentiëel palies). De betogers eisten het ontslag van de regering, met de slogan “ zij zijn met een half dozijn, wij zijn met miljoenen!”

In Porto vond een grote volksvergadering plaats. Er waren ook bijeenkomsten in Faro, Viseu, Pombal, Leiria, Braga, Funchal, Aveiro, Bragança, Évora en Coimbra.

In Lissabon viel ondermeer te horen: “De stem aan het volk. Wij zijn de Raad!” en “Troïka en regering, weg ermee!” Populairste slogan was ongetwijfeld “dieven!”.

Zoals afgesproken was om 18u “Acordai” te horen, een lied van José Gomes Ferreira en Fernando Lopes-Graça, een van de favoriete liederen van de politieke gevangenen voor de Anjerrevolutie van 25 april '74. De hele nacht waren er massabetogingen.

Bewerking van een artikel op de website van Viento Sur. Nederlandse vertaling: redactie sap-rood

 

Naar boven