Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Vinnige solidariteitsbetoging met de strijd van het Griekse volk! PDF Print Email
Geschreven door Thomas Weyts, Little Shiva, Freddy Matthieu op donderdag, 14 juni 2012

De betoging op 13 juni in solidariteit met de beweging van het Griekse volk tegen de asociale afbraakpolitiek bracht een kleine 500 mensen op de been. Het werd een stevige en geanimeerde mars door Brussel van de Beurs naar de Griekse ambassade. De SAP-LCR en de JAC (Jeunes Anticapitalistes, onze Franstalige jongerengroep) waren met een mooie en geanimeerde groep aanwezig. Een aantal  van onze mensen waren ook erg nauw betrokken bij de practische organisatie van de actie.

Op de betoging die door een dertigtal organisaties werd gesteund, waren er verder ook opvallende groepen van Egalité, dat nog maar eens bewees dat vrouwen met een hoofddoek gewoon ook erg strijdbaar en links kunnen zijn, het net opgerichte collectief Femmes contre l'austérité (Vrouwen tegen de besparingen), dat o.m. gesteund wordt door het in Brussel erg strijdbare Vie Féminine (de Franstalige KAV) en onze vrouwenwerking Feminisme Yeah, het gros van radikaal links (naast onszelf zagen we de PVDA, LSP, Rood!, PC, ...), mensen uit de Occupy-beweging. Ook zichtbaar aanwezig: delegaties van Syriza (Griekenland), Izquierda Unida (Spanje) en de PRC (Italië).

Helaas waren, buiten een kleine groep van de Brusselse CNE (LBC), die de betoging ook ondersteunde, de vakbonden volledig afwezig. Nochtans hebben syndicalisten er alle belang bij om de Griekse werkende klasse actief te steunen in haar -zeer moeilijk en defensief gevecht. Griekenland wordt immers door de EU, de regerigen en de burgerij als een echt laboratorium gebruikt voor het opleggen van het neoliberale afbraakbeleid. Wat ze de strijdbare bevolking, vakbonden en linkerzijde daar door de strot kunnen duwen, zullen ze morgen in Portugal, Spanje, Ierland,... doen, en overmorgen in landen als Frankrijk, Nederland, en bij ons.

Bij de organisatoren is alvast animo om verder samen actie te blijven voeren in solidariteit met de Griekse beweging, ook na de verkiezingen nu zondag. We houden je op de hoogte! 

Een korte film van de SAP-LCR-groep op de betoging, hier tijdelijk omgevormd tot Grieks koor : 

 

Video's en foto's door Little Shiva. 

Een reeks foto's van verschillende delegaties op de betoging vind je hier   (Je moet wel ingelogd zijn op je facebook account om deze te kunnen bekijken)

Naar boven