Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Te weinig zorgverleners? Busje komt zo! PDF Print Email
Geschreven door Bert Inwoud op dinsdag, 24 mei 2011

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Van deurzen (CD&V) lanceerde naar aanleiding van de Internationale Dag van de Verpleegkunde met veel tromgeroffel een mediakampanje om meer verpleegkundigen, zorgkundigen en verzorgenden aan te trekken.

Men dient wel op te merken dat de ziekenhuizen, rust-en verzorgingstehuizen, thuisverpleging niet tot zijn bevoegdheden behoren. Dit zijn namelijk federale sectoren ,waar Onkelinckx (PS) bevoegd voor is. Er werd een heuse bus ingelegd om een ‘toer van Vlaanderen’ in te leggen met een ‘ambassadrice’ aan boord, Eleonora Holtzer, die zich Vlaams Zorgambassadeur laat noemen. Deze dame, en met haar Van Deurzen, sloeg meteen de bal mis door in een persverklaring en op de site “word zorgverlener.be” te zeggen dat startende verpleegkundigen de op één na best verdienende professionele bachelors zijn. Wat zij er niet bij vertelde, is dat dit het gevolg is van de uitbetaling van onregelmatige uren. Wat ze trouwens wel erkent in een interview in De Standaard. Na enkele jaren is van dit “voordeel” trouwens al helemaal niets te merken. Erger nog: de lonen hinken steeds achterop op de privé-sector, ook al hebben de mensen gelijkwaardige diploma’s. De sociale akkoorden in de Social / Non-Profit sectoren lopen over een periode van 5 jaar. De akkoorden in de privé-sectoren worden geregeld met de IPA-akkoorden. 

Dus gebeurde het telkens weer dat de lonen van het personeel in de zorgsectoren achterop hinkten tegenover die van de privé. Nu er al maanden geen regering is op federaal vlak kan er ook niets afgesproken worden en wordt het verschil alsmaar groter. Een onhoudbare situatie. Daarom dat er op 9 juni op straat wordt gekomen. Nadat tijdens de laatste betoging het personeel van de Vlaamse Social Profit, hierin gesteund door hun federale collega’s, massaal schoenen naar de hoofden van de betrokken politici hebben gegooid, kwam de Vlaamse regering eindelijk over de brug met een substantieel bedrag. De Vlaamse sectoren hopen tegen het einde van juni tot een samenhangend akkoord te komen. Onze steun hebben ze alvast.

“Ze houden ons voor clownen, dat zie je aan ons lonen!” 

Dat van de ‘beter verdienende’ verpleegkundigen wordt ook tegengesproken door Alda Dalla Valle, voorzitster van de Nationale Federatie van Belgische verpleegkundigen (NFBV). Deze belangrijke corporatistische belangen- en lobbygroep stelt dat verpleegkundigen niet voldoende erkend worden en dat het veeleisend beroep niet voldoende beloond wordt. “Het loon is niet in verhouding met de moeilijkheden”, lazen we in Metro van 19 mei. Samen met andere beroepsorganisaties van specifieke verpleegkundigen bekwamen zij van minister Onkelinckx een serieuze loonsverhoging voor verpleegkundigen met een bijzonder beroepstitel, zoals spoedafdelingen, Intensieve Zorgen, bepaalde vormen van geriatrie en oncologie. Voor wie het best gelobbyd had zat er een jaarlijkse netto premie van 1500 € in! 

Dat dit de krachtsverhoudingen binnen de Social / Non-Profit grondig zal veranderen is duidelijk. Verdeel en heers is hier het ordewoord. Vele verpleegkundigen klagen al jaren dat zij als beroepsgroep te weinig verdienen omdat ‘anderen’ in de sector ook “profiteren” van het budget. Welnu, men ziet tot welk resultaat deze strategie leidt: nu worden de verpleegkundigen tegen elkaar opgezet. En binnenkort gaan die van West-Vlaanderen meer vragen dan die van Limburg. Enfin, een straatje zonder einde. Bepaalde beroepsorganisaties van verpleegkundigen pleiten al geruime tijd om niet langer A2-verpleegkundigen (voortgezet beroepsonderwijs) op te leiden, maar enkel nog A1’s (Bachelorniveau) (Metro 19 mei 2011).

 Hetzelfde NFBV zet nu in op een Masterniveau ter vervanging van het Bachelorniveau. Een soort “superverpleegkundigen”, maar totaal niet aangepast aan de noden van vandaag. 

Vandaag werkt 11,5% van de actieve bevolking in Vlaanderen (294.000 mensen) in de zorgsector. In 1980 was dat 5,6%. In 2014 al zal het 13% bedragen. We moeten er dus in slagen om op zeer korte termijn heel veel verpleegkundigen, zorgkundigen en verzorgenden aan te trekken. We verwachten de sterkste groei in de woonzorgcentra en in de gezinszorg. Meer dan andere sectoren ondervinden zij nu al de impact van de vergrijzing. 

De betoging van 9 juni zal nogmaals duidelijk maken dat we als sector(en) enkel vooruit kunnen gaan als we met z’n allen , en niet enkel met een of andere specifieke beroepsgroep, er voor gaan. Samen sterk!

Naar boven