Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Redskins : socialisme op de dansvloer PDF Print Email
Geschreven door Paul Benschop op zondag, 03 oktober 2010

‘I want all you skinheads to get up on your feet. Put your braces together and your boots on your feet and give me some of that old moon stomping’. Met deze woorden opent de zwarte reggae band Symarip haar befaamde single ‘Skinhead Moonstomp’ uit 1969. De skinhead subcultuur vindt een weg naar buiten.

Geïnspireerd door andere jeugdculturen als de rudeboys zoeken Engelse jongeren in het weekend een uitlaatklep om de sleur van de week te doorbreken. Deze uitlaatklep vinden de jonge skinheads in muziekstijlen als ska, reggae, rocksteady en soul. Bands als Toots and the Maytals, Laurel Aitken, Jimmy Cliff en anderen zijn de grote namen van het moment. Na een periode van terugval steekt de skinhead subcultuur eind jaren zeventig weer de kop op. Op de golven van de punkbeweging en de opkomst van de ska bands als Madness en The Specials maakt de skinhead een ware revival door.

Wanneer de skinhead band Skrewdriver in 1982 hun tweede elpee uitbrengt gaat het mis. Op hun debuutplaat speelt Skrewdriver punk, sterk geïnspireerd door Engelse mod bands als The Jam en The Who. Vanaf hun tweede plaat gooit de band het over een andere boeg en koppellen ze een skinhead imago aan nazistische teksten. De koerswijziging is niet alleen een muzikale terugval, ook de van oorsprong zwarte skinhead subcultuur is voorgoed besmet. Promotors en kroegen weigeren skinhead bands uit angst voor imagoschade en voor de vele vechtpartijen die bij concerten uitbreken. Ook de media doet de subcultuur in de ban.

Tegen deze achtergrond beginnen in 1981 in het Engelse plaatsje York een drietal linkse skinheads te repeteren. Aanvankelijk onder de naam No Swastikas speelt de groep een kruising tussen punk, mod en northern soul. Niet veel later verandert de band haar naam in de Redskins. In 1982 brengt de band haar eerste single uit genaamd ‘Lev Bronstein’, met een ode aan Leon Trotsky en aan de Poolse vakbond Solidarność.

In de jaren erna brengt de band enkele nieuwe singles uit, komen de eerste optredens buiten Engeland en kunnen ze rekenen op de groeiende aandacht van invloedrijke tijdschriften als Sounds en Melody Maker. In augustus 1982 is de band te gast bij de legendarische radioshow van John Peel en neemt zij haar eerste Peel Session op. Dit zijn de eerste opnames waarbij de band samen met een blazerssectie speelt.

Naarmate de punkinvloeden afnemen en de soulinvloeden groter worden, weet de band een groeiend publiek aan zich te binden. De band ziet deze groeiende aandacht als een manier om hun socialistische boodschap te verspreiden. De band ageert in hun teksten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, Thatcher en werkeloosheid. Het Amerikaanse punktijdschrift Maximum Rock’n’Roll schrijft over de band: ‘De Redskins lieten nooit hun muziek door hun politieke boodschap overvleugelen. In tegendeel, hun door soul beïnvloedde dansbare punk wordt perfect aangevuld door hun socialistische opvattingen’.

Toch bleef het niet enkel bij socialistische teksten. Twee van de drie bandleden waren lid van de Socialist Workers Party en de band was een veel geziene gast bij benefiet optredens. Samen met Billy Bragg doet de band een wedstrijd wie de meeste benefieten voor de stakende mijnwerkers kan spelen.

Hoewel de band op 15 september 1986 haar laatste concert in het Duitse München speelde, blijft zij tot op de dag vandaag een cultstatus houden. Afgelopen jaren verschenen er diverse live- en cover albums van de band en ook herpersingen van het reguliere werk van de band blijven gretig aftrek vinden. Dit voorjaar bracht het Canadese label Insurgence Records een nieuwe CD van de redskins uit: ‘Epilogue’. Helaas geen nieuwe nummers, maar een verzameling van oude, moeilijk te vinden, opnames. De CD bestaat uit de eerste twee singles van de band, aangevuld met live materiaal en enkele demo opnames van No Swastikas. Ondanks de rauwheid van sommige opnames is de CD een genot om naar te luisteren. Nummers als ‘Unionize’, ‘Lev Bronstein’ en ‘It can be done’ laten horen waarom de band bijna 25 jaar na dato nog steeds op een trouwe schare fans kan rekenen. De Redskins brachten revolutionair-socialisme naar de dansvloer.

Redskins – Epilogue CD, Insurgence Records 2010. Te bestellen via de webwinkel op grenzeloos.org.

 

Naar boven