Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Betoog mee in Gent op 15 december! Red jobs en koopkracht, niet de bankiers! PDF Print Email
Geschreven door Red jobs en koopkracht, niet de bankiers! op woensdag, 26 november 2008

Hieronder vind je de oproep voor de betoging "Red jobs en koopkracht, niet de bankiers", die op maandag 15 december in Gent wordt gehouden. De betoging start om 20u, op de Kouter. Onderteken mee de oproep!

De eerste effecten van de crisis op de tewerkstelling in onze regio:

Volvo Trucks: 600 jobs weg
Domo Gent: 137 jobs weg door herstructurering
UCO Gent: 393 jobs weg wegens sluiting
Stad Gent: 300 jobs weg tegen 2010
Arcelor en Volvo Cars : grote stijging van de economische werkloosheid
bij de banken: 15.000 banen in gevaar
Belgische auto-industrie: 170.000 jobs bedreigd
wereldwijd: miljoenen banen verloren…

De crisis van de neoliberale economie drukt ons met de neus op de feiten. De regering Leterme-Reynders vond op enkele weken meer dan 22 miljard euro in België – 2.200 euro per Belg – voor de banken. Maar voor het redden van onze banen en onze koopkracht is er geen geld.

Wie het kon, moest zijn pensioen en spaargeld slim beleggen voor een betere toekomst. Vandaag blijkt het een fabeltje. De financiële crisis treft de gewone spaarders en werknemers. De grote beleggers, speculanten en bankiers vulden lustig hun zakken met ons geld. Wij mogen nu opdraaien voor de verliezen. Wie het al niet breed had, krijgt het extra moeilijk.

Alle kosten stijgen. De NMBS verhoogt zijn tarieven met 6%. In vele steden en gemeenten worden diensten zoals vuilnisophaling en containerparken snel duurder.

Volgens de patroons moeten we de komende jaren tevreden zijn met de indexering van de lonen. Maar zelfs via de ‘gezondheidsindex’ verliezen we jaarlijks 0,5% aan koopkracht. Ondertussen blijven zij toplonen, riante premies en superwinsten opstrijken. Bij Carrefour, Eandis en in vele andere ondernemingen proberen de bazen de lonen drastisch te verlagen, soms tot 30%.

Voor sociale projecten maakte men al bitter weinig middelen vrij. De crisis zal worden aangegrepen om nog meer te knippen in sociale uitgaven, onderwijs en klimaatmaatregelen. Het optrekken van de sociale uitkeringen (pensioenen, werkloosheids- en invaliditeitsuitkeringen) en het bestaansminimum blijft beperkt. Gaan de uitgespaarde centen weer eens dienen om nieuwe cadeaus aan de rijken en de patroons te financieren?

Hoog tijd voor een ander en beter verhaal!

In dat verhaal moeten de verantwoordelijken voor de crisis zelf opdraaien voor de kosten. Ons belastingsgeld mag niet dienen om de bankiers en grote aandeelhouders nog rijker te maken dan ze al zijn.

De bankiers mogen ook eens komen uitleggen wat er de voorbije jaren met onze spaarcenten gebeurd is. Wij eisen totale doorzichtigheid van en een strenge controle op de financiële wereld. Het bankgeheim moet worden afgeschaft. Als we de bankiers niet kunnen vertrouwen met ons spaargeld, moet de banksector maar volledig in publieke handen komen.

Op Europees niveau kunnen we via een taks op alle financiële transacties (bvb. Tobintaks) de kapitaalstromen reguleren. De opbrengst moet gaan naar sociaal beleid hier en in het Zuiden. Door de belastingparadijzen te sluiten, beletten we multinationals en kapitaalkrachtigen dat ze er met de winst (op ons werk) vandoor gaan.

De belasting op deze winsten is broodnodig voor onze publieke diensten, zorg en onderwijs. Het gemeenschapsgeld zorgt zo voor nieuwe jobs. De oude belofte om de sociale uitkeringen welvaartvast te maken moet dringend uitgevoerd worden.

Op de regering Leterme-Reynders kunnen we hiervoor niet rekenen! Met parlementaire vragen en opiniestukken alleen gaan we geen echt weerwerk kunnen bieden. De gewone mensen, vakbonden, sociale organisaties en verenigingen waar armen het woord nemen, moeten zelf het voortouw nemen en hun eisen stellen. Voor ons gemeenschappelijk belang.

Hoog tijd om onze stem te laten horen!


Vind je ook dat dit niet langer mag blijven duren? Stap dan mee op in de betoging voor jobs en koopkracht, tegen de neoliberale logica en cadeaus aan de bankiers. e hopen dat een geslaagde betoging de start is voor een maandelijkse actie in Gent.

Wanneer? Maandag 15 december, om 20u.
Vertrek: op de Kouter.

We passeren langs enkele symbolische plaatsen. indigen doen we rond 21u op de Vrijdagsmarkt. Breng je eigen boodschap, spandoek of slogan mee! Vergeet ook je vrienden en vriendinnen niet!

Wil je meewerken met verdere acties? Heb je ideeën of voorstellen? Contacteer ons op: 0496/ 20-76-37 (na 17u) of jobsenkoopkracht[at]hotmail.com

http://redjobsenkoopkracht.blogspot.com/

Roep mee op voor deze actie: stuur een mailtje naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , en laat weten dat ook jij deze actie ondersteunt!

Naar boven