Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Standpunt: solidariteit met Bolivië en Venezuela tegen de Amerikaanse inmenging! PDF Print Email
Geschreven door SAP op zaterdag, 27 september 2008

Het Boliviaanse volk en zijn regering onder leiding van Evo Morales worden geconfronteerd met een poging tot gewelddadige destabilisering door de meest reactionaire sectoren van de blanke heersende klasse, heimelijk gesteund door het Amerikaanse imperialisme.

Het gaat hier om een klassenconflict met een racistisch karakter. De blanke racistische elite is woedend op de sociale en politieke hervormingen ten voordele van de arme meerderheid van het land, die bestaat uit indianen en mestiezen die al eeuwenlang onderdrukt worden. Ze is furieus omwille van haar nederlaag tijdens het democratisch referendum dat met 67% van de stemmen de positie van president Evo Morales bevestigde. Nu heeft ze geen enkele andere uitweg meer dan een echte burgeroorlog aan te wakkeren om de huidige koers toch nog te kunnen omgooien.

De Boliviaanse burgerij heeft de keuze gemaakt om typisch fascistische gewapende bendes los te laten op de volkse en arbeidersbeweging, zoals de Unie van jongeren van Santa Cruz, samengesteld uit jongeren uit de blanke elite, criminelen, en ‘lompenproletariërs’. Deze bendes organiseren echte pogroms tegen militanten van de sociale en syndicale bewegingen, tegen aanhangers van president Morales of tegen Indianen in het algemeen. Ze gebruiken openlijk de symbolen van het nazisme of franquisme, waar ze ook hun ideologie en methodes vandaan haalden. Veel Duitse nazi’s en Spaanse franquisten zijn indertijd naar dit land gevlucht.

De SAP drukt zijn volledige solidariteit uit met het Boliviaanse volk, zijn regering en zijn sociale en populaire organisaties, en hun recht tot gewapende zelfverdediging tegen deze fascistische aanvallen. We willen ook de nauwelijks verhulde tussenkomst van het Amerikaanse imperialisme aanklagen. Bush en zijn clan van verlichte fanatici houden zich niet meer in op enkele weken van de presidentsverkiezingen in de VS. Ze poken met alle middelen conflicten op overal ter wereld, van Bolivië tot Georgië en Pakistan, om op die manier hun macht te kunnen behouden en hun kandidaat McCain te steunen. Door de conflicten aan te wakkeren, denken ze het reactionair en militaristisch programma van die laatst te kunnen rechtvaardigen.

De SAP steunt de populaire regeringen van Bolivië en Venezuela, die duizend keer gelijk hebben om zich te verzetten tegen die inmenging en de VS-ambassadeurs uit hun landen te zetten. Die ambassadeurs ageren als proconsuls van het imperium, en houden mee de touwtjes in handen van de gewelddadige destabilisatie-acties, met de bedoeling om democratisch verkozen regeringen omver te werpen.

We nodigen alle progressieve organisaties in België uit om hun solidariteit te betuigen met het Boliviaanse en Venezolaanse volk en met hun regeringen, en om de criminele manoeuvres van Washington aan te klagen.  

Naar boven