Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Herzele, 22/02 20u: betoging ter ondersteuning van de actie tegen Aquafin PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op donderdag, 21 februari 2008

De vzw ’t Uilekot voert reeds geruime tijd actie tegen de inplanting van een waterzuiveringsstation door Aquafin NV in de Beverstraat te Herzele. Samen met buurtbewoners werkte de milieuwerkgroep een alternatief uit dat effectiever werkt, ecologisch is, en last but not least: de gemeenschap minder geld kost. Men stapte naar de Raad van State, en ondanks een negatief advies van de auditeur werden de werken in opdracht van minister Crevits (CD&V-NVA) a tout pris verder gezet. Men ging reeds 2 maal over tot een blokkade van de werken waardoor betonmolen rechtsomkeer moest maken.

Minister Van Mechelen besliste kort geleden om de procedure voor het bekomen van een milieuvergunning terug op te starten, maar slechts vanaf de gemeentelijke adviesraad (Gecoro), zodat daarna niets meer kan ingebracht worden tegen de werken. Crevits liet vorige week weten dat de werken vrijwillig worden onderbroken tot deze juridische obstakels van de baan zijn: "De Gecoro zal derhalve de ingediende bezwaarschriften opnieuw moeten onderzoeken en een afdoende weerlegging formuleren. Gelet op de intrekking van het BPA, wordt de procedure bij de Raad van State alleszins zonder voorwerp. Zolang de milieuvergunning niet vernietigd wordt door de Raad van State of niet onwettig wordt bevonden door de burgerlijke rechter, blijft ze in principe rechtsgeldig. Ik heb de NV Aquafin op de hoogte gebracht van deze ontwikkelingen en hen gevraagd passende maatregelen te nemen in functie van de gekende informatie en de toekomstige ontwikkelingen. Gelet op het voorgaande heeft de NV Aquafin beslist de werken vrijwillig te onderbreken in afwachting van bijkomende juridische zekerheden."

Daarnaast sprak een rechter zich eind vorige week positief uit over een kortgeding dat aangespannen werd door een buurtbewoner. Die eist voor de burgerlijke rechter de stopzetting van de werken en de nietigheid van de milieuvergunning.

De reden voor heel deze kafkaiaanse hetze is simpel: Indien het door de gemeenschap voorgesteld alternatief doorgevoerd wordt ziet de firma Aquafin haar winst beduidend slinken. Men dient één zaak niet uit het oog verliezen, ongeacht welke verklaringen door Crevits gemaakt worden: hoe meer beton Aquafin mag produceren, hoe meer winst deze firma opstrijkt. Vandaar dat reeds 15 jaar wordt volgehouden aan een verouderd, asociaal en irrationeel systeem.

De Gecoro komt vrijdag 22 februari om 20 uur in Herzele samen om een nieuw advies te geven rond sint-antelinks.

Dit wordt er op of er onder, tenzij de raad van state vrijdag al anders beslist. Als de Raad Van State zegt dat het BPA (bijzonder Plan van Aanleg) volledig moet hernomen worden, dan hebben ze eigenlijk bijna al prijs. Om Sint-Antelinks verder af te maken moet men voor 1/5 het zogezegd aangepast BPA kunnen laten goedkeuren door de gemeenteraad. Nadien kunnen geen BPA-s meer gewijzigd worden, zegt de wet.

Vandaar dat men vrijdag oproept voor een betoging buiten terwijl een gemeenteraadslid van LEEF! binnen aanwezig is en voor de definitieve stopzetting van de werken zal pleiten. Er staat veel op het spel en een overwinning is niet uitgesloten. Daarom roept men op om massaal aanwezig te zijn vrijdag in Herzele. Het is bedoeling dat er zovel mogelijk lawaai wordt gemaakt dus breng al je instrumenten mee...

Wie meer achtergrondinfo wil over dit dossier vindt een hele rubriek rond Aquafin terug op de site van ’t Uilekot: http://www.uilekot.org/.

Naar boven