Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

VW-Vorst: directie wil tot 4000 banen schrappen. Voor een verbod op afdankingen bij bedrijven die winst maken PDF Print Email
Geschreven door Web-redactie op zaterdag, 13 januari 2007

Vroeger dan verwacht is bekend geraakt dat de directie van Volkswagen mogelijk tot 4000 van de in totaal 5200 jobs bij Volkswagen Vorst wil schrappen. De dagenlange stilte en de mededeling “dat Vorst niet volledig zal gesloten worden” deden inderdaad een grootschalig banenverlies vermoeden. De afdankingen kaderen in een grote herstructurering waarmee Volkswagen 7 miljard euro wil besparen tegen 2008. Gaat het dan slecht met het bedrijf? Wel, in 2005 liet Volkswagen nog een jaarwinst van 1,1 miljard euro optekenen. Die winst zou tijdens het eerste kwartaal van 2006 nog fiks gestegen zijn.  De SAP roept op tot solidariteit met de arbeiders van VW en hun strijd tegen de afdankingen.

Het bedrijf moet méér winst maken en zich aanpassen aan de reële productieomvang van vandaag, vinden de aandeelhouders en de directie. Om dat te realiseren wordt er de arbeiders van VW een explosieve patronale mix voorgeschoteld: massale ontslagen, langer werken voor hetzelfde loon en harder werken. Het gaat om de meest rudimentaire en brutale ingrepen waar een patroon zich van kan bedienen: een deel van de arbeiders vliegt eruit, het resterende deel moet harder werken voor minder loon. 

Ook in andere Europese vestigingen wil de directie van VW banen schrappen. Waar en hoeveel is op dit moment nog niet gekend. Woensdag zou er een algemene vergadering van de VW-werknemers in Vorst plaatsvinden. Daarop moet duidelijk worden welk het antwoord van de vakbonden zal zijn op deze ontslagen. In ieder geval is er nood aan een combattief plan om de tewerkstelling op Europees niveau te verdedigen. 

Verbod op afdankingen

In Frankrijk voerde de zusterpartij van de SAP, de LCR, campagne voor een wettelijk verbod op afdankingen bij bedrijven die winst maken. De recente sociale geschiedenis van Europa staat immers bol van voorbeelden van multinationale ondernemingen die de toekomst van duizenden werknemers op de helling plaatsen, niet om verlies te dekken maar enkel om de ‘return on investment’ voor hun aandeelhouders op te voeren. ABVV-secretaris Karel Gacoms stelde in het tv-programma ‘Morgen Beter’ dat de nakende ontslagen bij VW het fundamentele probleem van het kapitalisme blootleggen: “Kapitalisten kunnen zonder verantwoording te moeten afleggen, beslissen over de toekomst van duizenden werknemers om zo hun eigen winst op te drijven”. Ook elders lezen we commentaren waarin de macht van de aandeelhouders in vraag wordt gesteld. Een wettelijk initiatief, liefst op Europees vlak, is één van de manieren om dergelijke ontslagen te voorkomen. Zo’n initiatief kan er uiteraard pas komen als er daartoe een krachtsverhouding wordt opgebouwd.

Geen lastenverlagingen maar herverdeling

Het voorbeeld van VW toont immers evenzeer aan dat de neoliberale politiek, gericht op het pamperen van de grote bedrijven via grootschalige lastenverlagingen en andere fiscale gunsten, de tewerkstelling niet redt. De paars-(groene) regering heeft sinds haar aantreden in 1999 reeds miljarden euro’s lastenverlagingen toegekend aan de bedrijven en recent nog werden de lasten op nacht- en ploegenarbeid fors verlaagd. Maar dat volstaat dus niet om de winsthonger van de aandeelhouders onder controle te houden. Altijd opnieuw wordt er geschermd met de lage lonen in andere werelddelen. Nochtans betoogde de liberale prof Paul De Grauwe enkele maanden geleden nog in ‘De Morgen’ dat dit feitelijk een nepargument is: de lonen in China liggen immers vele keren lager dan hier. Met een relatief kleine loonsverlaging maak je dat verschil nooit goed. Conclusie van De Grauwe: het gaat die bedrijven enkel en alleen om het verhogen van de winsten. Onze conclusie luidt daarom dat je die bedrijven dus niet moet pamperen maar net aan de ketting moet leggen, democratisch moet controleren en hun woekerwinsten moet herverdelen ten gunste van de werknemers en de gemeenschap.

Wij roepen iedereen op tot solidariteit met de stakende VW-arbeiders en hun strijd tegen de afdankingen.  Deze website blijft de ontwikkelingen volgen en houdt je op de hoogte.

Naar boven