Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

08/10: SAP-kandidaten in Leuven goed voor bijna 800 voorkeurstemmen PDF Print Email
Geschreven door SAP-Leuven op maandag, 23 oktober 2006

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober vond je op de groene lijst in Leuven een blok van drie SAP-kandidaten terug. De Leuvense SAP verspreidde tijdens de weken voor de verkiezingen zo'n 20.000 huis-aan-huis folders om het programma van die drie kandidaten bekend te maken bij de Leuvense bevolking. Uiteindelijk behaalden David Dessers, Martine Oosterlinck en Jimmy Crispeyn samen ongeveer 800 voorkeurstemmen. Over die score is de Leuvense SAP tevreden. De groene lijst moest wel twee zetels prijsgeven.

David Dessers behaalde 256 stemmen, Martine Oosterlinck 378 en Jimmy Crispeyn 160. Dat geeft een totaal van 794 voorkeurstemmen. Dat resultaat stemt tot tevredenheid. Zeker de score van Martine behoort tot de hogere scores op de lijst. De drie SAP-kandidaten hebben, net als alle andere kandidaten op de lijst trouwens, elke stem moeten verdienen. We willen onze kiezers hartelijk danken en we zullen de komende zes jaar verder actief blijven rond de thema's die we naar voor schoven tijdens deze campagne.

De verkiezingen in Leuven draaiden uit op een duidelijke overwinning voor de uittredende coalitie onder leiding van Louis Tobback. De SAP was er vanuit gegaan dat de coalitie minstens zou standhouden. Niemand kan immers ontkennen dat Leuven ingrijpend veranderd is sinds Louis Tobback er aan de macht kwam in 1994. De grote kritiek van de SAP op het stadsbestuur is dat het te zeer bezig is met de herinrichting van de winkel en veel te weinig toekijkt of de winkel nog toegankelijk blijft en of de prijzen niet te hoog worden. Leuven werd mooier tijdens Tobback, maar de stad werd ook peperduur. Daarom dat er nood is aan een linkse oppositie die de druk opvoert om van Leuven weer een sociale en betaalbare stad te maken. Bovendien vindt de SAP dat het stadsbestuur heel veel kansen laat liggen om van Leuven een ecologische, toekomstgerichte en energie-efficiënte stad te maken. In 2004 en 2005 voerde de SAP daarom gesprekken met activisten uit sociale bewegingen en syndicalisten om werk te maken van een open linkse stadslijst. Toen duidelijk werd dat we onvoldoende krachten wisten te verzamelen, kozen we ervoor om kandidaten te leveren op de grootste progressieve oppositielijst, namelijk Groen!

Jammer genoeg is die lijst dit keer achteruitgegaan met 2,6%. Na de electorale nederlaag van 2003 blijft Groen! nochtans met 11,3 procent van de stemmen een goede score behalen in Leuven. Tijdens de verkiezingsavond op 8 oktober was het lange tijd onduidelijk wie er met een vijfde zetel zou van doorgaan. De VLD van Patricia Ceyssens, die bijzonder zwaar verlies liet optekenen, Groen! en het VB lagen immers bijzonder dicht bij elkaar, met elk iets meer dan 11 procent van de stemmen. Snel werd duidelijk dat de VLD voortaan de vijfde partij zou worden. Helaas bleek aan het einde van de tellingen dat het VB met een klein verschil in aantal stemmen ten opzichte van Groen! de vijfde zetel in de wacht sleepte. In 2000 behaalde Groen! net een zesde zetel. Nu verloor het net die vijfde zetel. Resultaat: de partij betaalt elk procent verlies met een zetel.

Het Vlaams Belang daarentegen wist zijn zetelaantal in Leuven dus te verhogen van 2 naar 5. Tegenover andere Vlaamse centrumsteden blijft het VB in Leuven kleinere scores optekenen. Maar toch. De uitstekende score van de coalitie in het algemeen en van de sp.a in het bijzonder gaat dus niet ten koste van het VB. Het is duidelijk dat het VB zich in Leuven haast exclusief richt op een groeiende groep inwoners die uit de boot vallen en die zich gefrustreerd afwenden van de politiek. Het VB tracht hen te verleiden met racistische demagogie. Met vijf verkozenen en méér dan 11 procent van de stemmen wordt het VB voortaan de derde partij in Leuven. Enkel een doortastend sociaal beleid dat van Leuven weer een betaalbare en toegankelijke stad maakt voor alle inwoners kan deze extreem-rechtse kanker bestrijden.

De Leuvense SAP zal het beleid van de coalitie verder met argusogen volgen en telkens wanneer nodig protest laten weerklinken. We hopen ook op een verdere samenwerking met de groene fractie in de gemeenteraad. We willen de stem van de honderden Leuvenaars die op ons hebben gestemd zes jaar lang blijven vertolken.

Naar boven