Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Ook bij ons solidariteit met de Franse stakers! Blokkade van de depots van TOTAL in België PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op dinsdag, 26 oktober 2010

Tientallen militanten van de Algemene Centrale en de BBTK organiseerden op dinsdag 26 oktober pikketten bij de ingangen van de depots van TOTAL in Tertre, vlakbij Mons, en in Feluy, vlakbij Nijvel. De bedoeling was om vrachtwagens met brandstof bestemd voor Frankrijk te beletten uit te rijden. De regering Sarkozy probeert immers op grote schaal de invoer van brandstof uit het buitenland te organiseren om zo de staking te breken die de arbeiders van de petro-chemische sector al weken voeren voor het behoud van het huidig pensioenstelsel.

In België gaf de Algemene Centrale afgelopen week het ordewoord aan haar delegees en vrijgestelden om te controleren of brandstofvoorraden effectief bestemd werden voor Frankrijk, om er zo de tekorten die het gevolg zijn van de staking op te vangen.

In het depot van TOTAL Belgium in Feluy konden de vrijgestelden effectief constateren dat er ongeveer 40 à 50 vrachtwagens per dag extra vertrokken, m.a.w. een toename van meer dan 1500 m³ tegenover gewoonlijk.

De syndicalisten van de Algemene Centrale en de BBTK van Le Centre die “voluit de acties van de arbeiders in Frankrijk ondersteunen”, zijn bovendien “verontwaardigd over het puur en simpel in vraag stellen van het stakingsrecht door het opvorderen van stakende werknemers van de raffinaderijen van de groep TOTAL”.

Meer dan zeventig vakbondsmilitanten gaven dan ook vanaf zeven uur 's ochtends present om een filterblokkade op te zetten en van de directie te eisen dat ze zich tot de normale leveringen zou beperken. Afgezien van enkele kleine meningsverschillen met enkele chauffeurs verliep de actie perfect. Ze lijkt ook succes te hebben: in de loop van de dag liet de directie van TOTAL Belgium weten geen bijkomende vrachtwagens bestemd voor Frankrijk te zullen vullen. Toch blijft waakzaamheid geboden!

Een delegatie van de SAP (LCR in Franstalig België), waaronder onze Franstalige woordvoerster Céline Caudron, was samen met twee Franse vakbondsmilitanten van de SNES-FSU van Valenciennes, tevens lid van de NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste), aanwezig in Feluy om onze solidariteit te tonen met deze voorbeeldige internationale solidariteitsactie van de vakbond. Onze Franse kameraden namen het woord om aan de deelnemers van het piket de stand van zaken van de beweging in Frankrijk uit te leggen, en hen te bedanken voor hun solidariteitsactie.


Solidariteit met de Franse arbeidersklasse!

De mobilisaties tegen de hervorming van het pensioenstelstel in Frankrijk zijn door hun vastberadenheid een voorbeeld voor de ganse arbeidersbeweging. Ze tonen de te volgen weg voor de werkende bevolking in heel Europa, die overal gekonfronteerd wordt met dezelfde besparingen en dezelfde sociale afbraakpolitiek, een politiek die door het patronaat en haar regeringen wordt opgelegd.

De inzet is echt Europees: een overwinning van deze massale beweging zal ook elders zelfvertrouwen geven aan de arbeidersklasse en de sociale bewegingen, ook in België!

De SAP roept de vakbonden en progresssieve organisaties in België dan ook op om ook bij ons solidariteitsacties te organiseren met de mobilisaties van de werkende bevolking en de jongeren in Frankrijk voor de verdediging van de pensioenen: hun strijd is onze strijd!

De stakingen in de raffinaderijen spelen een strategische sleutelrol: ze zijn in staat om de economische activiteit lam te leggen, en zo de antisociale regering Sarkozy te doen plooien.

In deze context begroet de SAP dan ook met enthousiasme de solidairteitsacties die in België door alvast door een aantal vakbondscentrales worden georganiseerd: in Vlaanderen kondigde de ACOD aan dat ze onmiddellijk zou oproepen tot een staking van de sluiswachters in geval van brandstoftransporten naar Frankrijk via de Schelde en de Leie, om zo de stakingen in de Franse raffinaderijen te breken. In de depots van Tertre en Feluy organiseerden de Algemene Centrale en de BBTK van Le Centre met hetzelfde doel filterblokkades op dinsdag 26 oktober.

De SAP roept het ABVV en ACV op om zulke voorbeeldige acties aan te moedigen, te ondersteunen en te veralgemenen!


Fotoreportage van de actie in Feluy


Fotos: Le JIM en Raymond Adams

Naar boven