Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Actievergadering: op naar Kopenhagen! PDF Print Email
Geschreven door Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid op donderdag, 05 februari 2009

Op zaterdag 14 februari organiseert de oproep Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid een open bijeenkomst over de mobilisatie naar Kopenhagen in december 2009, waar de cruciale top plaatsvindt rond een nieuw internationaal klimaatverdrag. We willen er vooral het idee testen om vanuit België een trein te charteren naar Kopenhagen. Een echte actietrein die activisten op relatief milieuvriendelijke manier ter plaatse brengt. Tien jaar na Seattle hangt er hopelijk opnieuw iets in de lucht...

Hieronder publiceren we de uitnodiging voor de bijeenkomst.  

Op naar Kopenhagen ! 

Open bijeenkomst op 14 februari

Georganiseerd door Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid 

10u Aftrap van de campagne « Een trein naar Kopenhagen »
13u30 Internationale Vergadering van de Global Climate Campaign

Pianofabriek, Fortstraat, Sint-Gillis.


Om 10 uur : Ronde Tafel : "Wie gaat met ons mee naar Kopenhagen per trein ?”

Met vertegenwoordigers van een hele reeks verenigingen en bewegingen (Oxfam, Friends of the Earth, Grappe, MOC, ABVV-Wallonië, Intal, Etc.)

Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid wil gehoor geven aan de oproep die gelanceerd werd op het Europees Sociaal Forum in Malmö door de ‘Campaign against Climate Change UK’, Friends of the Earth International, « The Climate Movement Denmark » en « Klimataktion Sweden » : 

“Wij denken dat de catastrofale ontregeling van het klimaat een zware bedreiging betekent voor de mensheid. De grootste verantwoordelijkheid ervoor berust bij de rijke landen van het noorden, die sinds lange tijd geïndustrialiseerd zijn en die tot op vandaag verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de broeikasgassen. We eisen van die landen op heel grote schaal onmiddellijke emissiereducties, die hun deel uitmaken van een internationaal akkoord voor emissiereducties dat tegelijk rechtvaardig is en effectief bijdraagt aan het tegengaan van een catastrofale klimaatswijziging. Daarom roepen we op tot een massale internationale mobilisatie in december 2009 om te wegen op de discussies in Kopenhagen, waarvan het belang cruciaal is.”

In het kader van deze mobilisatie vatte Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid het plan op om vanuit Brussel een trein te charteren met bestemming Kopenhagen. We zouden op 11 december vertrekken om ter plaatse aan de internationale actiedag voor het klimaat op 12 december deel te nemen.

Tijdens de bijeenkomst op 14 februari wordt kort de inzet van ‘Kopenhagen 2009’ en het treinproject voorgesteld, waarna een discussie is gepland met de aanwezige organisaties en individuen om de mogelijkheden te onderzoeken om dit project samen in de steigers te zetten.

Vanaf 13u30, Internationale bijeenkomst van de Global Climate Campaign

1ste workshop van 13u30 tot 15u : De mondiale campagne 

-Inleiding
-Verslag en evaluatie van de actiedag van 2008 (vooral in Europa)
-Land per land: verslag en perspectieven voor 2009.
-Actieoproep, opbouw van de internationale actiedag voor het klimaat op 12 december 2009, in Europa en elders in de wereld.

2de workshop van 15u30 tot 18u : Mobiliseren naar Kopenhagen

-Organisatie van de acties tijdens de top in Kopenhagen (van 7 tot 18 december 2009)
-Organisatie van een massa-evenement op 12 december in Kopenhagen
-Organisatie van een actieweekend op 12 en 13 december (logement, concerten, andere activiteiten)
-Publiciteit en promotie, onder andere tijdens de top van de G8 (in Italië, in juni 2009)
-Transport vanuit heel Europa naar Kopenhagen en specifieke coördinatie voor de trein vanuit Brussel naar Kopenhagen

Iedereen welkom!

‘s Avonds, voor zij die willen, maaltijd in La Porteuse d’Eau (pijs 18 euro, tenzij financiële moeilijkheden, reservatie via comitederedaction[at]gmail.com. 

 

Naar boven