Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Gent: Voel jij je nog veilig? Betoging en petitie tegen het NSV PDF Print Email
Geschreven door Fréderic L. op dinsdag, 04 maart 2008
Opnieuw manifesteert het NSV op donderdag 6 maart door de straten van Gent. Op donderdag 6 maart vindt naar goede gewoonte ook een tegenbetoging plaats die vertrekt om 19u30 op het Zuid georganiseerd door Blokbuster. Tevens namen een aantal studentenorganisaties, waaronder de studenten van de SAP, het voortouw in een petitie tegen de erkenning van het NSV aan de UGent.

Het NSV is een neofascistische studentenorganisatie, die niet enkel bekend staat omwille van haar verwerpelijke ideeën maar ook omwille van aanhoudende geweldplegingen tegen andersdenkenden. Het is daarom van het grootste belang dat een tegenbetoging veel meer koppen telt dan de extreem-rechtse mars. Wij roepen dan ook op om massaal aanwezig te zijn.

Het belang daarvan is groot. Eind 2007 deed het NSV een aanvraag tot erkenning aan de UGent. Dat kadert in de strategie van het Vlaams Belang. Het feit dat nieuwbakken Belang-voorzitter Bruno Valkeniers vorig jaar het NSV nog opriep om een “mars door de instellingen” te houden is een poging om de greep van extreem-rechts op de maatschappij te vergroten en hen aanvaardbaarder te maken. De gevolgen daarvan zijn vandaag al te zien. In Antwerpen is deze strategie gelukt en men tracht dit nu ook waar te maken aan de Gentse universiteit.

Het aanvraagdossier van het NSV belandde uiteindelijk bij het bestuurscollege. Het Bestuurscollege van de UGent ziet het gevaar hier echter niet van in. Ze geloven dat je de NSV kan temmen door ze toe te laten aan de UGent. Daarom hebben een reeks studentenorganisaties zoals ABVV-Jongeren, Animo, Comac, Groen Alternatieve Studenten, Vluchtelingen Aktie Komitee , Vonk, Overleg Noord-Zuid, Rood UGent en 't Zal Wel Gaan de handen in één geslagen om een petitie te lanceren om duidelijk te maken dat de Gentse studenten het daar niet mee eens zijn.

Om de petitie nog kracht bij te zetten organiseert men eveneens een Algemene Vergadering. De bedoeling is om anti-racistische studenten samen te brengen en samen na te denken welke verdere acties er zouden ondernomen kunnen worden. Wat gaan we bijvoorbeeld doen als we de petitie gaan afgeven? Wat gaan we doen als het NSV wel erkend wordt? Deze bijeenkomst gaat door op donderdag 6 maart om 11u30 in de Blandijn.

We vinden het anderzijds wel een gemiste kans dat de betoging en de petitie niet onderdeel zijn van één brede, pluralistische beweging die met verschillende actiemiddelen elkaar ondersteunden. Uiteraard ondersteunen beide acties elkaar door iedereen op de gevaren van het NSV te wijzen, maar een samenwerking over de organisatiegrenzen heen, zou de strijd tegen racisme en fascisme efficiënter hebben gemaakt en een pak minder verwarring hebben geschapen.

http://www.geennsv.be

Naar boven