Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Leuvense stadsbestuur verhoogt prijs vuilzakken fors PDF Print Email
Geschreven door SAP-Leuven op vrijdag, 06 juli 2007
Tijdens de Leuvense gemeenteraad van maandag 25 juni werd beslist dat de prijs van een vuilzak in Leuven vanaf juli stijgt van 1,49 euro tot 2 euro per stuk. Het werd een stemming van meerderheid tegen oppositie. Toch lijken vooral Groen! en ook linkse partijen die niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn als SAP, PVDA of CAP een punt te maken van deze prijsverhoging. Het gaat immers om een asociale maatregel, die vooral de minst begoede Leuvenaars treft.

Het werd dus een stemming van meerderheid tegen oppositie, wat betekent dat ook Open Vld en het bruine VB tegen de prijsverhoging stemden. Maar vooral de oppositionele stemmen uit de linkerzijde maken echt een punt van deze prijsverhoging.

Onfatsoenlijk

De groene fractie in de gemeenteraad kantte zich klaar en duidelijk tegen deze maatregel. Op de site van Groen-Leuven lezen we daarover hetvolgende: “Groen! vindt het onfatsoenlijk dat na de waterprijs nu ook de huisvuilbelasting fors wordt opgekrikt. Een grote bruine huisvuilzak wordt maar liefst een halve euro per zak duurder (van 1,49 naar 2 euro) met als enige sociale correctie de 20 gratis zakken voor de WIGW’s (afkorting voor Weduwen, Invaliden, Gepensioneerden en Wezen, nvdr). (...) Er zijn belangrijke groepen die niet genieten van een sociale correctie. Zo worden alleenstaande ouders met een laag inkomen en kinderen ten laste door die maatregel zwaar getroffenen. De mutualiteiten erkennen die realiteit en geven die groep via het Omnio-systeem een extra tegemoetkoming. Het stadsbestuur voorziet niets voor deze groep. Ook patiënten in de thuiszorg met een laag inkomen die aan incontinentie lijden en die het afval dat daarmee verbonden is niet kunnen vermijden, zullen het serieus voelen in hun portemonnee. Groen! Leuven vindt dit totaal onverantwoord.”

Tijdens de zitting van de gemeenteraad voerden ook enkele leden van de PVDA actie voor het stadhuis. Ze deden dat met een spaarvarken en stelden de vraag : “Wie gaat dit weer betalen?” Ook het CAP liet reeds weten dat het een campagne tegen de verhoging van de prijzen van vuilzakken overweegt. Het CAP neemt zich kennelijk voor om gesprekken tussen de verschillende linkse partijen op te starten om gezamenlijk de pijlen te richten op deze verhoging van de huisvuilbelasting.

Bovenop andere prijsverhogingen

Zo’n initiatief zou alvast welkom zijn. Ook de SAP kant zich tegen deze verhoging. De prijzen van de vuilzakken waren reeds behoorlijk hoog in Leuven. Bovendien komt deze verhoging inderdaad bovenop een verhoging van de waterprijs én de aankondiging van Electrabel om de energieprijzen fiks op te schroeven.

Een gedeelte van de Leuvense bevolking zal deze prijsverhoging misschien niet zo sterk voelen. Maar in de kansarme buurten van de stad werden de vuilzakken ook eerder reeds per stuk en dus niet per rol verkocht, gezien de prijs van zo’n rol volledig buiten het budget van de mensen valt. Voor wie moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen betekent deze drastische prijsverhoging inderdaad geen goed nieuws. Hoog tijd dat er ook eens daadwerkelijk actie tegen ondernomen wordt.

Naar boven