Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Verzet doet leven! - 7 tot 9 september - Oostduinkerke PDF Print Email
Geschreven door Vorming Leon Lesoil op woensdag, 15 augustus 2007

De "Vorming Leon Lesoil" organiseert opnieuw een zomerschool aan de Belgische kust van vrijdag 7 tot zondag 9 september 2007. Je bent welkom voor een weekend boordevol politieke vorming én ontspanning. Schrijf snel in want de plaatsen zijn beperkt! Het weekend vindt plaats op een unieke plek vlakbij het strand. Sluit de zomer af met een leuk en leerrijk weekend aan zee!

Adres: "Jeugdherberg De Peerdevisser", Duinparklaan 41 in Oostduinkerke. http://www.peerdevisser.be/ Tel. ter plaatse: +32/58512649

Het programma:

Vrijdag 7/9 om 19u30:

De syndicale rechten bedreigd

De nieuwe vormen van arbeidsorganisatie in de bedrijven. Vele vakbondsdelegees worden tegenwoordig ontslagen. Dat bedreigt rechtstreeks de mogelijkheid tot syndicale actie in de openbare en privé-bedrijven. Hoe kunnen we hierop reageren? Welke antwoorden kunnen we geven op de werkplaatsen op dit patronaal offensief?

 • Dirk Cosyns, arbeider en voormalig vakbondsdelegee bij Volkswagen-Vorst
 • Peter Veltmans, lid Dagelijks Bestuur ACOD-AmiO-Financiën
 • Voorzitster: Stéphanie Staïesse

Zaterdag 8/9 van 9u tot 12u:

Het Venezuela van Chavez en de permanente revolutie in Latijns-Amerika

Latijns-Amerika kent een rijke traditie aan revoluties en strijd: de Mexicaanse revolutie van Zapata en Pancho Villa tussen 1910 en 1920, de Cubaanse revolutie van 1959, de Unidad Popular van Allende in Chili, de Sandinistische revolutie in Nicaragua in 1979, ...

Is de Bolivariaanse revolutie in Venezuela een uitzondering, een atypische omwenteling of ligt ze in de lijn van de permanente revolutie in Latijns-Amerika?

 • Eric Demeester, lid redactie Vonk en coördinator van de campagne 'Handen Af van Venezuela'
 • Eric Toussaint, voorzitter CADTM, het comité voor de kwijtschelding van de Derde Wereldschuld. Beiden reisden veel naar Latijns-Amerika en meer bepaald naar Venezuela.
 • Voorzitster: Katia Nouten van Oxfam-Solidariteit (gevraagd)

Zaterdag 8/9 van 16u tot 18u30:

Is een links politiek alternatief mogelijk? Welke relatie tussen bestaande radicaal linkse partijen en een nieuwe, bredere rood-groene kracht?

Regenboog, BSV-Antwerpen, Debout, Resist, CAP... al geruime tijd trachten linkse activisten werk te maken van een nieuwe linkse kracht in België. Waarom is dat tot nu toe niet gelukt, terwijl het in bijna alle andere Europese landen wel lukte? Wat kunnen we leren uit die ervaringen in andere Europese landen? En welke rol is er nog weggelegd voor radicaal-linkse partijen in de toekomst?

 • Özlem Barin, actief in de afdeling van de Vierde Internationale in Turkije en in de linkse politieke groepering ÖDP (partij voor de vrijheid en de solidariteit).
 • Bertil Videt, actief in de Rood-Groene Alliantie in Denemarken en directeur van het IIRE, International Institute for Research and Education, Amsterdam
 • Céline Caudron, lid van de SAP
 • Voorzitter: Ataulfo Riera, SAP

Zaterdagavond: verderzetting van de discussie en gezellig samenzijn

Zondag 9/9 van 9u tot 12u:

Verander de wereld, niet het klimaat!

Welke analyses worden op wereldvlak gemaakt van de klimaatswijziging en welke antwoorden worden gegeven om dit probleem aan te pakken, zowel ter linker- als ter rechterzijde? Een campagnevoorbeeld: de "Campaign Against Climate Change (CCC)" uit Engeland en de campagne "Klimaat en sociale rechtvaardigheid", waarbij we zelf betrokken zijn.

 • Daniel Tanuro, specialist ecologie, medewerker van Rood en Inprecor,
 • David Dessers, lid van de SAP en animator van de oproep "Klimaat en sociale rechtvaardigheid"
 • Deirdre Maes, werkzaam bij VODO (Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling) en actief in de andersglobaliseringsbeweging

Einde voorzien rond 14h30.


Praktische inlichtingen:

De jeugdherberg bevindt zich op 10 min wandelen van het strand en op 15 min. wandelen van het centrum. Voor een heel weekend, alles inbegrepen betalen werkenden 50 euro, jongeren gepensioneerden en werklozen betalen 30 euro. Kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis mee. Stuur een mail naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it . Indien je vegetarisch wenst te eten, laat het ons dan weten. Stort het vereiste bedrag op de rekening van Vorming Leon Lesoil: 001-0728451-57 met vermelding ‘zomerschool’. Er is simultane vertaling voorzien. Lakens zijn inbegrepen in de prijs. Vijf maaltijden zijn voorzien (drie op zaterdag en twee op zondag, dus geen maaltijd vrijdagavond. Uren van de maaltijden: 8u tot 9u, 12u en 18u30 tot 19u30. Dieren zijn niet toegelaten.\n This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Hoe er geraken:

Met de auto: E-40 -> Afrit 2 "Diksmuide - Oostduinkerke" -> Oostduinkerke volgen (heel tijd rechtdoor). Bij aankomst in Oostduinkerke-Dorp richting Oostduinkerke-Bad volgen, aan uw rechterkant ziet u een "Contact GB", daarna aan uw rechterkant is de Duinparklaan.

Met de trein: Halte "De Panne-Adinkerke" of halte "Oostende" nemen. Daarna de kusttram nemen richting Oostduinkerke, afstappen aan halte "Duinpark". Naast tankstation is de Duinparklaan.

Met de bus: Bus n° 69 "Veurne-Nieuwpoort-Oostende" nemen, afstappen in Oostduinkerke, halte "Oostduinkerke-Midden". Naast de "Contact GB" is de Duinparklaan

Naar boven