Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Schitterende resultaten voor het Links Blok tijdens de Portugese gemeenteraadsverkiezingen PDF Print Email
Geschreven door Ataulfo Riera op donderdag, 13 oktober 2005

Ondanks de aanvankelijk onvolledige resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen die werden gehouden op 9 zondag, was al snel duidelijk dat de PS (de partij aan de macht) een enorme electorale afstraffing kende, een echte sanctie haar regeringspolitiek. De PSD, de rechtse partij, en de communistische partij kwamen versterkt uit de stembusgang en het Links Blok kende een bijzonder betekenisvolle electorale groei in vergelijking met de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2001.

Het Links Blok behield zijn absolute meerderheid in de gemeente Salvaterra de Magos. In totaal behaalde het Blok op de verschillende gemeentelijke niveaus 350 verkozenen in het hele land, of het nu gaat in grote stedelijke zones zoals Lissabon of Porto of in rurale dichtbevolkte districten zoals Santarém, Setúbal, Braga, Algarve, Madeira, Aveiro, Coimbra en zones in het binnenland zoals Bragança.

De eerste stemresultaten van het Blok toonden een betekenisvolle groei : 96.199 stemmen voor de gemeentelijke Kamers en 135.676 stemmen voor de gemeentelijke assemblees, ofwel drie keer zoveel stemmen als tijdens de gemeenteverkiezingen in 2001 en een consolidatie van het behaalde resultaat tijdens de laatste wetgevende verkiezingen.

Het Blok behaalde een grote overwinning in Lissabon, met de verkiezing van Sá Fernandes, maar kende een mislukking in Porto met de niet-verkiezing van Teixeira Lopes. Ondanks alles waren de behaalde resultaten in deze twee belangrijkste steden van het land hoger dan tijdens de laatste parlementaire verkiezingen.

Daarenboven duidde het Links Blok zijn kandidaat aan voor de presidentsverkiezingen van januari 2006. Het gaat om onze kameraad Francisco Louça (zie foto), lid van het Revolutionair-socialistisch Platform, Portugese afdeling van de IVe Internationale, 48 jaar, economist en volksvertegenwoordiger van het Blok sinds 1999.

Naar boven