Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Stemmen tegen het neoliberalisme PDF Print Email
Geschreven door Jean Van Kessel op zaterdag, 30 september 2006

De gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober zullen voor antikapitalistisch links in dit land niet voor de grote ommekeer zorgen. Méér nog, heel wat linkse militanten zitten nu eerder in hun hoofd met de politieke conferentie van het Comité voor een Andere Politiek en Une Autre Gauche van 28 oktober en de federale verkiezingen van 2007.

En toch is het belangrijk om overal waar mogelijk een duidelijke stem uit te brengen tegen het neoliberale beleid. Want, zoals de andersglobalisten al wisten, die concurrentielogica manifesteert zich zowel op mondiaal als lokaal vlak, van de Wereldhandelsorganisatie tot het stadhuis. Lokale dienstverlening wordt geprivatiseerd, wijkwerk wordt afgebouwd ten voordele van politie en repressie, de wachttijd voor sociale woningen loopt op terwijl de woningmarkt volledig aan de privé wordt overgelaten, het stadspersoneel krimpt en de jacht op werklozen wordt geopend... In heel wat steden rukt de toverformule van de publiek-private samenwerking op, wat in de praktijk vaak neerkomt op private lusten en publieke lasten. Neen, de stad is allerminst maagdelijk terrein voor de neoliberalen.

De SAP steunt op heel wat plaatsen linkse lijsten en kandidaten. In Zaventem steunen we bijvoorbeeld Leef! en hopen we dat SAP-gemeenteraadslid Jean-Paul Martens weer verkozen raakt. In Mechelen hebben we samen met anderen de lijst Vanonderuit gevormd. SAP-kandidaat Bruno Dewit neemt er bijvoorbeeld de tweede plaats in. In Leuven vind je een blok van drie SAP-kandidaten op de lijst van Groen! Onze lokale afdeling voert er momenteel een opgemerkte campagne rond de slogan 'Leuven weer betaalbaar'. SAP-gemeenteraadslid Freddy Dewille hoopt voor de derde keer op rij verkozen te geraken in Anderlues met zijn eigen lokale lijst 'Gauche'. In Vorst staan Hamel Puissant en Ataulfo Riera voor de SAP op de lijst 'Alternative Forestoise', in Saint Nicolas, bij Luik, kandideert France Arets op de lijst Ecolo...

Maar naast deze SAP-initiatieven zijn er nog tal van andere lijsten en kandidaten die een consequente linkse stem laten horen. In Herzele hopen we dat de lokale Leef!-lijst een derde verkozene kan binnenhalen. In Oostende trekt uittredend gemeenteraadslid Arne Ballière (KP) naar de verkiezingen met de lijst Avanti. In andere steden zijn er soms lijsten van LSP of PvdA.

Een linkse stem in de gemeenteraad maakt weldegelijk het verschil. Zeker wanneer haast alle grote partijen het neoliberalisme omarmen en extreem-rechts zich tracht op te werpen als 'enig alternartief'. Dat blijkt trouwens ook als je kijkt naar de weinige plaatsen waar radicaal links weldegelijk verkozenen wist te halen en een politieke factor van belang kon worden. Filip De Bodt stelt in Herzele reeds 12 jaar lang het politieke ciëntelisme aan de kaak en haalt het dekseltje van elk stinkend potje. Het radicaal democratische en radicaal sociale programma van Leef!-Herzele bleek trouwens ook het beste gif tegen extreem-rechts. Op 8 oktober zal het VB er simpelweg geen lijst meer indienen. In Zaventem was het Jean-Paul Martens die van de opsluiting van kinderen in het gesloten centrum voor vluchtelingen van zijn gemeente een politiek issue maakte...

Een linkse stem maakt dus zeker het verschil. Op negen oktober tellen we de koppen. En elke verkozene die een consequente linkse en onafhankelijke stem kan laten horen na 8 oktober, zal een belangrijke rol kunnen spelen in de opbouw van een antineoliberaal politiek alternatief voor de federale verkiezingen van 2007.

Naar boven