Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Leef! Zaventem leeft... PDF Print Email
Geschreven door Jan Verbruggen op woensdag, 28 juni 2006

Vorige herfst begon in Zaventem een groepje onafhankelijken aan een politiek project, dat tegen de hoofdstroom in vaart. Onder de noemer LEEF! nemen ze deel aan de verkiezingen op een linkse kartellijst.

In Zaventem wordt reeds tientallen jaren een neoliberale politiek gevoerd door alle partijen. Het oude socialistische bastion liep in de jaren zeventig rimpelloos over in het links-liberaal bestuur onder VLD-kopstuk Francis Vermeiren. De poging van de VLD om een grote volkse partij te worden, slaagde hier bijna.

De SP.A kalfde verder af door herhaald mee het bestuur te vervoegen en er op den duur geen haar meer van te verschillen. Haar partijafdeling dacht al aan een rampscenario na de electorale achteruitgang in 2000. Groen! kende zijn opgang en neergang zoals elders. 

Leef! komt voort uit de malaise van Groen! en het feit dat reeds tweemaal linkse onafhankelijken de staart van hun lijst hadden geduwd, met succes.

Daardoor zaten er twee groenen in de gemeenteraad (evenveel als SP.A en als VB) en was er een links OCMW-raadslid verkozen, Jean-Paul Martens (SAP).

Toen de groene raadsleden terugtraden vorig jaar, werden hun posities ingenomen door hun onafhankelijke duwers, J-P Martens en Johan Brusseleers. Beiden zijn huisarts in de groepspraktijk van deelgemeente Nossegem. Dit gaf meteen een dynamiek, vele gesprekken met groene linksen en veel morele steun van tal van individuen.

De groep ging van start en trad actief naar buiten, in het verlengde van wat vroeger al gebeurde: weerstand tegen de Orde der genees-heren (zie Rood nr. 20), acties met Natuurpunt dat kleine reservaatjes verwerft temidden de verloedering, tussenkomsten rond de kinderen die opgesloten zitten in het gesloten centrum 127bis op de grens van Zaventem, tussenkomen voor bewoners die in de clinch gaan met een bouwpromotor…
Het besef dat lokale politiek zeer belangrijk is om rechts af te remmen, delen zij met de mensen van Leef!Herzele in Zuid-Oost Vlaanderen. Met belangstelling wordt gevolgd wat zij er ginder reeds jaren van bakken. En plezant is het om horen dat in Mechelen, Leuven… ook over gelijkaardige initiatieven wordt gedacht.

Samenwerking, het recept van het progressief front

Van in het begin was het een optie om versnippering van progressieve stemmen te vermijden en van concrete doelen te bereiken samen met anderen.

De meeste SP.A-militanten waren eveneens vragende partij en slaagden - naarmate de gesprekken rond een kartel vlotten - in een duidelijke draai van hun afdeling en een aflossing van de wacht. De Groen!leden kwamen tot eenzelfde eenheidsbesluit en de sfeer was snel optimaal. 1 mei werd samen gevierd in het volkshuis, honderden aanwezigen...

De lijst wordt aangevoerd door SP.A en GROEN! De staart is op zijn zachtst dynamisch te noemen: zeven LEEF!genoten op rij.

Daarmee begint er voor het eerst in de Zaventemse geschiedenis een lange-termijnproject dat links én groen is. Het kan het neoliberalisme nog niet betekenisvol van antwoord dienen, maar er wordt tussengekomen waar mogelijk. De gesprekken draaien regelmatig rond participatieve democratie en de eerste experimenten ermee zoals in de stad Bergen.

Het eerste punt van het kartelprogramma zit goed: gratis openbaar vervoer, in drie stappen, beginnend met het spoorverkeer en eindigend met gratis bustickets voor allen, van en naar de omliggende dorpen. Haalbaar, ecologisch én sociaal! We maken er een breekpunt van.

Website in opbouw: http//www.leefzaventem.be

Naar boven