Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Venezuela: technologische revolutie PDF Print Email
Geschreven door Sébastien Brulez op dinsdag, 04 april 2006

Eén van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het Wereld Sociaal Forum in Caracas in januari jongstleden was het recht op communicatie. Op dit domein is Venezuela een echt laboratorium voor de analyse van de communicatieprocessen op massabasis. Na de lessen getrokken te hebben van de staatsgreep van 11 april 2002, probeert de Bolivariaanse regering beetje bij beetje haar technologische onafhankelijkheid te verwerven.

"De kennis is de eerste macht van het volk", verklaarde eens de Venezolaanse president Hugo Chavez. Maar wie kennis zegt, zegt vooral communicatie. En de macht van de communicatie hoeft niet meer aangetoond te worden. Eén van de eerste maatregelen die de putchisten namen bij de staatsgreep tegen Chavez in 2002 was de uitzendingen stop te zetten van Canal 8 (de enige openbare omroep die toen bestond in Venezuela) en ook het sluiten van enkele gemeenschapsradio's en -televisies.

De rol van alternatieve en gemeenschapsmedia in de strijd voor de sociale emancipatie werd duidelijk onderstreept tijdens het Forum. Daarom is het nodig dat deze media uit de marginaliteit en het amateurisme gehaald worden. Ze moeten zich proberen te professionaliseren, niet in de zin dat alle journalisten een loon zouden moeten krijgen, maar wel in de zin van een verbetering van de kwaliteit van de programma's. Volgens Osvaldo Leon, directeur van het Latijnsamerikaanse Informatie-agentschap ALAI "moeten de alternatieve media in staat zijn te antwoorden op het geweld van de mediaconcentratie. Als het Wereld Sociaal Forum een antwoord heeft kunnen bieden op het Wereld Economisch Forum van Davos, moeten de alternatieve media ook een antwoord proberen te bieden op de commerciële media."

Onafhankelijke technologie

De Bolivariaanse revolutie kan zich slechts emanciperen als ze een zekere technologische onafhankelijkheid verkrijgt ten aanzien van de westerse grootmachten en de multinationals. In die zin probeert de Venezolaanse regering, geholpen door het systeem van "missies en gemeenschappen" de toegang tot nieuwe technologieën te vergemakkelijken. Slechts één voorbeeld uit de vele: InfoCentro. Dat is een soort netwerk van gratis openbare cybercafés met over het algemeen een tiental computers (1). Volgens Adalnel Pantoja, coördinator van de InfoCentro in de staat Lara, bestaan er op dit moment 350 cybercafés in het land, maar het doel is er volgend jaar nog 350 bij te maken.: "Het doel van deze centra is het sociaal engagement te vergemakkelijken, alsook de toegang van de bevolking tot de technologie en de informatie. We willen ook de gemeenschappen sterket laten staan via coöperatieven, kleine ondernemingen, collectieven, enz."

Op dit moment blijven de meeste InfoCentro functioneren met Windows, maar het is de bedoeling om dit sturingssysteem volledig achterwege te laten ten voordele van vrije software. "De mensen zijn cultureel gewend aan Windows, terwijl Linux niet moeilijker te gebruiken is. Wij geven ons maximum twee jaar om de definitieve overgang te maken naar Linux. Die software is gratis toegankelijk en laat de gebruikers toe deel te nemen aan de technische verbetering door zelf persoonlijke wijzigingen toe te voegen. Dat is de werkelijke technologische democratie", voegt hij eraan toe.

Bolivariaanse satelliet

Om de bevolking de toegang te verzekeren tot de Communicatie- en Informatietechnologieën aan aanvaardbare prijzen, heeft de Bolivariaanse regering met Chinese technologische steun onlangs in de staat Falcon een productieketen opgezet van computers, vooral dan draagbare computers. De Venezolaanse technologische industrie zal 80.000 eenheden produceren in het eerste jaar aan een prijs die 30% lager ligt dan de huidige marktprijs (2).

Op dit moment werkt Venezuela ook aan de bouw van een satelliet met de hulp van de Chinezen. "De satelliet zou in 2008 moeten in werking treden. Een Chinees-Venezolaans team zal die satelliet op punt stellen en ons toelaten een technologische onafhankelijkheid te verkrijgen", verklaart Mr. Pantoja. Deze satelliet zal toelaten technologishe vooruitgang te boeken in de meest achtergestelde hoeken van het land met de hulp van sociale missies. Ook zal die satelliet de informatie verzekeren voor de regering (3).


(1) Elke inwoner heeft een half uur per dag internetconnectie. Als iemand een grondiger onderzoek wil doen dat meer tijd behelst, kan hij of zij dat aanvragen. Ook groepen kunnen vragen om gratis cursussen informatica aan te vragen. Er bestaan ook Mega InfoCentro met 30 tot 40 computers. 
(2) "Venezuela y China crean empresa Venezolana de Industrias Tecnológicas para el ensamblaje de computadoras",
http://aporrea.org/dameverbo.php
(3) "MCT anuncia inicio de proyecto Satélite Simón Bolívar para finales de año",
http://www.aporrea.org/dameverbo.php

Naar boven