Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Steun Italiaanse dissidente senator - solidariteit met Franco Turigliatto PDF Print Email
Geschreven door Jan Verbruggen op zaterdag, 24 februari 2007

Franco Turigliatto maakte bekend liever af te treden dan het budget voor de militaire interventie in Afghanistan goed te keuren: "Ik ben tegen de oorlog in Afghanistan en tegen de Amerikaanse basis in Vicenza." Het verlies van zijn stem was een klap voor de regering en bewoog Romano Prodi ertoe om het onstlag van zijn regering in te dienen. De leiding van Rifondazione Communista, de partij waar Franco lid van is en welke deel uitmaakte van Prodi's coalitie, dreigt nu om Franco te royeren. Daarom is de volgende internationale oproep tot solidariteit met Franco gedaan.

"De leiding van de PRC (Partij van Communistische Heroprichting) heeft verklaard dat de beslissing van senator Franco Turigliatto tegenstrijdig is met de partij omdat hij zich van stemming onthield toen er over het buitenlandse beleid van de regering gestemd werd. Voor ons is deze verklaring een ernstige vergissing.

Ten eerste omdat Franco zijn handelen in het parlement volledig consistent is met zowel het historische programma van de PRC als met de eisen van de vredesbeweging gedurende de laatste paar jaar. Dat een centrum-linkse regering kan proberen haar supporters ertoe te brengen om een oorlogsmissie zoals deze in Afghanistan of het verdubbelen van een militaire basis zoals in Vincenza te steunen is voor ons teken van verblindheid. Deze poging is de hoofdoorzaak van de huidige crisis.

Maar het is ook een vergissing omdat Turigliatto op weloverwogen en rechtschapen wijze handelde. In een politieke context waarin een parlementszetel de hoogste waarde wordt toegekend heeft hij ervoor gekozen om na veertig jaar lang actief te zijn geweest, zij aan zij met de arbeiders en na vanaf het eerste begin meegeholpen te hebben met de constructie van de PRC, uit de senaat te vertrekken. Dit is onze ogen een keuze zonder precedent en moreel correct, ook al denken wij dat hij zijn ontslag zou moeten intrekken.

In het parlement hebben we vertegenwoordigers van een vredesbeweging zonder 'mitsen en maren' nodig: we staan nu aan de vooravond van het lenteoffensief in Afghanistan en zijn tegen onderwerping aan het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. We hebben daden als die Franco nodig, ook al zijn ze moeilijk en gecompliceerd, om de kloof tussen de gevestigde politiek en de samenleving te verminderen.

Wij uiten niet alleen onze volledige solidariteit met Franco Turigliatto maar ook onze bereidheid om een vredesbeweging zonder 'mitsen en maren' te bouwen."

Je kunt je steun aan Franco Turigliatto verklaren door je naam te e-mailen naar: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Naar boven