Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

260 jobs weg bij CG Power Systems in Mechelen? PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op woensdag, 08 augustus 2012
Eind juni, vlak voor de vakantieperiode (sic!), liet de directie van het Mechelse bedrijf CG Power Systems weten dat ze 260 banen wil schrappen. We hadden een kort onderhoud met Patrick Elsen, secretaris van ABVV-Metaal-Mechelen.

 

Bruno De Wit : Crompton Greaves (CG) in Mechelen heeft een drastische herstructurering aangekondigd van het bedrijf in Mechelen. Wat hangt er boven het hoofd van de werknemers?

 

Patrick Elsen : De intentie van de Directie was 260 mensen te ontslaan,  waarvan 140 bedienden en 120 arbeiders. In fase 1 van de gesprekken met de directie zijn we aan ’t proberen om dit getal drastisch naar beneden te halen.

 

Kan je kort schetsen wat CG is en wie dit bedrijf in handen heeft. Vroeger heette dit bedrijf Pauwels Trafo, wat is daar van overgebleven? Er zijn nog herstructureringen geweest in het verleden.

 

CG is een van tien grootste transformatorenproducenten ter wereld. In 2005 werd het bedrijf, dat toen nog Pauwels heette, door CG overgenomen en van  het faillissement gered door een Indische groep (Avantha Group). CG Power Systems vind zijn oorsprong in Engeland in 1875, de Indische operaties werden gesticht in 1937. Het is vandaag zelfs grootste private onderneming van India.

Tijdens mijn periode als secretaris –sinds oktober 2006- hebben we hier nog geen herstructureringen gekend.

 

Er wordt gesproken over liquiditeits- en kwaliteitsproblemen? Hoe zijn die te verklaren?

 

Probleem is dat men transfo’s moet verkopen om cash te hebben om materiaal te kopen, maar zonder materiaal kan men geen transfo’s maken, dit is dus een vicieuze cirkel. De kwaliteitsproblemen waarvan sprake is, zijn een intern probleem van het bedrijf waar dringend moet aan gewerkt worden.

 

Hoe sterk staan de vakbonden in het overleg met de directie? Bestaat er ook zo iets als een Europese ondernemingsraad?

 

We hebben een sterk gemeenschappelijk vakbondsfront en er bestaat een EOR die dit jaar op 12 en 13 september bij elkaar komt, met collega's uit België, Ierland en Hongarije.

 

Het zijn sombere tijden voor de metaalindustrie in onze regio: vorig jaar de sluiting van Comet in Sint-Katelijne-Waver, de delocalisering van een gedeelte van de productie van autobussenbouwer Van Hool in Koningshooikt,... Welk syndicaal antwoord kan hierop gegeven worden?

 

Hier kan alleen maar een duidelijk antwoord op komen als men zich zowel Europees als wereldwijd organiseert en samenspant tegen het multinationale kapitalistische patronaat, maar soms spelen hier ook politieke beslissingen per land een grote rol.

 

Er is na de financiële crisis van 2008 een enorme economische crisis gevolgd. Hoe sta je tegenover deze kapitalistische crisis als syndicalist en hoe hou je dan het hoofd boven water?

 

Humor en doorzettingsvermogen zijn belangrijk, maar het is niet overal kommer en kwel. Je moet je optrekken aan de successen die er ook nog wel zijn !

 

Bedankt voor het gesprek!

 

 

 

Naar boven