Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Deense verkiezingen: Rood-Groene Alliantie verdrievoudigt haar stemmen! PDF Print Email
Geschreven door Thomas Eisler op zaterdag, 01 oktober 2011

Met 6,7 procent van de stemmen en 12 parlementsleden heeft de ecosocialistische ‘Rood-Groene Alliantie’ tijdens de jongste parlementsverkiezingen van 15 september haar aanhang verdrievoudigd in vergelijking met 2007. De verkiezingen hebben ook een einde gemaakt aan een decennium van een conservatief-liberale regering, geholpen door de steun van de xenofobe en populistische Deense Volkspartij. Vanaf nu zal er een meerderheid zijn die steun geeft aan de Sociaal-Democraten om een regering te vormen, geleid door Helle Thorning-Schmidt. Zij zal de eerste vrouwelijke premier van Denemarken worden.

Ook de Socialistische Volkspartij zal zeker en vast toetreden tot de nieuwe regering. Deze partij vormde de laatste jaren hoe dan ook al een erg hechte alliantie met de Sociaal-Democraten en legde een weg af om te bewijzen dat ze “verantwoordelijk” genoeg is om mee te regeren.

Het succes van de Rood-Groene Alliantie is voor een groot stuk te verklaren door die bocht van de Socialistische Volkspartij. De andere kant van het verhaal is een zeer dynamische campagne van de Rood-Groene Alliantie. De partij focuste op de verdediging en de verbetering van de publieke welvaart en dat via een programma gericht op het belasten van de rijken, de multinationale bedrijven en de speculatie. De Rood-groene Alliantie werkte ook een plan uit voor de onmiddellijke creatie van 56.000 klimaatjobs.

Twee van de parlementsleden van de Rood-Groene Alliantie zijn ook leden van SAP, de Deense afdeling van de Vierde Internationale. De SAP zal verder intern debatteren over de balans van deze verkiezingen tijdens haar volgende bijeenkomst op 1 oktober.

* Thomas Eisler is lid van de leiding van de Rood-Groene Alliantie en van onze Deense zusterorganisatie SAP. Hij schreef het voor www.internationalviewpoint.org

Naar boven