Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Pakistan: repressie tegen linkse activisten PDF Print Email
Geschreven door Pierre Rousset op donderdag, 22 september 2011

Sinds meer dan een maand kampen linkse activisten in de regio Gilgit-Baltistan, nabij de Himalaya, met gewelddadige repressie. Verschillende activisten werden opgepakt, onder hen Baba Jan, actief in de Labour Party Pakistan (LPP). Volgens informatie van de LPP is Baba Jan gedurende twee dagen gemarteld door de geheime dienst.

Elf augustus vuurde politie met scherp op demonstranten die herstelbetalingen eisten voor slachtoffers van een landverschuiving die op 4 juli grote schade aanrichtte in de Hunza vallei. De landverschuiving leidde tot overstromingen en de vorming van een groot meer waardoor verschillende huizen en een belangrijke verbindingsweg met China verwoest werden. De lokale bevolking voelt zich in de steek gelaten en beschuldigt ambtenaren ervan herstelbetalingen bestemd voor 25 van de 457 getroffen families in eigen zak gestoken te hebben.

De dorpsbewoners organiseerden een protest op 11 augustus, ter gelegenheid van een bezoek van de minister van de provincie. De politie doodde in koelen bloede Afzal Baig (22 jaar) en zijn vader, Sher Ullah Baig (50 jaar) toen deze hem probeerde te beschermen. In reactie op het politiegeweld brak in Aliabad en andere gemeenschappen een opstand tegen de veiligheidsdiensten uit en werden een politiebureau en een gebouw van de lokale overheid in brand gestoken. Vier dagen lang nam de bevolking de controle van de stad over.

Om de bevolking te kalmeren deed de overheid de valse belofte dat de betrokken politieagenten vervolgd zouden worden en nabestaanden van de slachtoffers smartengeld zouden krijgen. Ondertussen bereiden zij de repressie van linkse activisten voor teneinde de gebeurtenissen van 11 augustus in de doofpot te kunnen stoppen. Een week later, op 19 augustus, werden 36 mensen aangehouden, waaronder 10 LPP leden. Zes LPP leden verkeren nog steeds in gevangenschap. Op 16 september vond een tweede arrestatiegolf plaats met 33 nieuwe arrestaties, onder hen zes LPP leden.

Baba Jan, lid van het regiobestuur van de LPP en dat van de linkse jongerenorganisatie Progressive Youth Front (YPF), was zeer actief in de protesten tegen het politiegeweld. Dank zij verzet van PYF-leden ontsnapte hij 19 augustus aanvankelijk aan arrestatie. Maar hij werd nog steeds gezocht en liep het risico dat hij politieagenten hem zouden doden indien hij gevonden werd. De Gilgit-Baltistan regio heeft een trieste reputatie van mensenrechtenschendingen en ‘verdwijningen’. Baba Jan koos er daarom na een maand voor zichzelf aan te geven maar niet voordat hij een persconferentie had gegeven zodat hij zijn zaak niet onopgemerkt zou blijven.

Desondanks vernam de LPP dat Baba Jan uit zijn cel is gehaald door agenten van de Pakistaanse inlichtingendienst – de Inter-Services Intelligence (ISI) – en gedurende twee dagen gemarteld is: opgehangen aan touwen en geslagen vanwege zijn inzet voor de slachtoffers van klimaatverandering. De ISI eiste dat hij zou erkennen dat hij verantwoordelijk was voor het in brand steken van een overheidsgebouw, ook al had hij eerder verklaard pas later ter plekke te zijn gearriveerd.

Baba Jan is nu het slachtoffer van repressie omdat hij, samen met de LPP en het PYF, er veel voor heeft gedaan dat de rest van Pakistan kennis heeft genomen van de gebeurtenissen van 4 juli en later. Dankzij hun inspanningen en persconferenties in belangrijke steden als Lahore, Karachi en Islamabad, heeft deze affaire de aandacht getrokken van de landelijke media.

De LPP heeft een steuncampagne voor Baba Jan en de andere slachtoffers van de repressie opgezet. Ze eisen het laten vallen van de ongegronde beschuldigingen en herstelbetalingen voor de slachtoffers van de landverschuiving van 4 juli. Deze campagne blijft niet beperkt tot Pakistan. De Asian Human Rights Commission, gebaseerd in Hong Kong, heeft al protest aangetekend tegen de vervolging van Baba Jan en de LPP roept op tot het sturen van steunbetuigingen ( This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it ) en protestberichten naar de Pakistaanse ambassades.

Naar boven