Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

"Als dit IPA wordt goedgekeurd, dan is onze baas één week zat!" PDF Print Email
Geschreven door Bert Inwoud op donderdag, 27 januari 2011

Op woensdag 26 april sprak de BBTK onder aanzienlijke persbelangstelling duidelijke taal: "Het Federaal Uitvoerend Comité van de BBTK, samengesteld uit militanten van gans het land en alle sectoren heeft de tekst van het ontwerp IPA besproken en verworpen. Hier kan je de volledige argumentatie van BBTK nalezen: www.bbtk.org. De voorbije dagen hadden in de verschillende gewesten de militanten zich al duidelijk uitgesproken , dus dit Federaal Uitvoerend Comité dan ook nog slechts een formaliteit. Federaal ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en Federaal secretaris Anne Demelenne deden nog een tevergeefse poging om hun gezicht te redden door te stellen dat er niet meer inzat tijdens de onderhandelingen. Nadien mochten zij vertrekken en maakten de verschillende sprekers op de tribune brandhout van het voorliggende IPA en van de rol van de ABVV-onderhandelaars.

Rudy De Leeuw sprak zijn begrip uit voor het standpunt van BBTK en kon enkel en alleen concluderen dat wanneer de grootste vakbond van het ABVV van het grootste deel van de werknemers in dit land het ontwerp van akkoord duidelijk verwerpt, het ABVV het IPA onmogelijk kan ondertekenen. Begin deze week sprak hij ook op een eerste gewestelijke samenkomst van militanten in Mechelen. Hij was de duidelijke taal die daar gesproken was niet vergeten: "Wanneer 8 directeurs van een groot bedrijf evenveel verdienen als 300 arbeiders, dan is er een groot probleem". Wat hij nog vergat te zeggen was dat diezelfde arbeider van dat bedrijf in klare taal opmerkte: "Als dit IPA wordt goedgekeurd, dan is onze baas één week zat!"

Verschillende tussenkomsten op het FUC gingen in dezelfde richting: "Dit is een liberaal IPA!"

Vanaf volgende week zullen verschillende acties beginnen: 24-stakingen in de regio Charleroi, pamflettenacties en informatierondes,.. BBTK -voorzitter Erwin Dedyn feliciteerde de kameraden uit Charleroi met hun actie. Het zal er op aan komen deze acties te veralgemenen om zo dit IPA van tafel te vegen, de interprofessionele strijd te versterken en, zeer belangrijk, in gemeenschappelijk vakbondsfront de strijd aan te gaan.

Doorheen deze syndicale strijd kan de impasse in dit land doorbroken worden en kan de arbeidersbeweging terug de echt politiek belangrijke zaken op de agenda zetten.

Naar boven