Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Studentenverzet overspoelt Italië: ‘Zij blokkeren onze toekomst, wij hun steden’ PDF Print Email
Geschreven door Che Brandes-Tuka op dinsdag, 07 december 2010

In Italië zijn studenten op massale schaal de straat op gegaan om te demonstreren en bezetten tegen de onderwijsbezuinigingen van de regering-Berlusconi. Op dinsdag 30 november gingen opnieuw honderdduizenden studenten militant het gevecht aan met het ‘dievenkabinet’, waarbij zij onder de leus ‘zij blokkeren onze toekomst, wij hun steden’ in meerdere Italiaanse steden blokkades opwierpen die tot meerdere verkeersopstoppingen leidden. Studenten riepen slogans als: ‘Dimissioni!’ (Treed af!), ‘I veri terroristi siete voi!’ (Jullie zijn de echte terroristen!) en ‘Ridateci il nostro futuro!’ (Geef onze toekomst terug!). 

De golf van verzet begon vorm te krijgen toen op 18 november in 100 steden tegelijk 200.000 jongeren de straat opgingen. Studenten mobiliseerden in meer dan 50 studentensteden en 44 van de 66 publieke universiteiten werden bezet. De grootste demonstraties vonden plaats in Rome, waar woensdag 24 november duizenden studenten het Colloseum bezetten en het parlement werd bestormd. In beide gevallen gingen de studenten moedig de confrontatie aan met de mobiele eenheid die harde repressie inzette tegen de betogers. 

Demonstraties vonden ook plaats in Padova, waar de politie charges te paard uitvoerde. In Pisa werd zelfs de scheve toren bezet waar de stad zo bekend om staat, in Venetië werd de Basiliek van San Marko ingenomen, in Siena en Turijn blokkeerden honderden studenten de spoorwegen, en in Milaan werd de metro geblokkeerd. Daarnaast werden er massale protesten georganiseerd in onder andere Florence, Napels, Palermo en Salerno. 

Politiegeweld 

Het harde politiegeweld laten de betogers niet zomaar over hun kant gaan. Op de demonstraties gisteren werd ook met stenen, flessen, eieren en groenten gegooid naar de carabinieri die het protest zoveel mogelijk probeerde tegen te houden door middel van traangas en knuppels. Als reactie hierop poogden honderden demonstranten een politiebus omver te werpen. Lichte verwondingen werden opgelopen door zowel studenten als politie, en tientallen studenten werden gearresteerd. 

Bij het bestormen van het parlement verklaarde een student door de megafoon: ‘Vandaag is de toekomst van ons en die eisen we op!’ En ondanks de uitspraken van de gehate premier Berlusconi dat ‘serieuze’ studenten zouden moeten gaan studeren in plaats van demonstreren, hebben de Italiaanse studentenbonden reeds verklaard ‘geen enkele intentie te hebben om de protesten te staken, maar het verzet juist te laten escaleren als de regering de eisen van de studenten niet tegemoet komt.’ 

Investeren 

Naast de eis om meer te investeren in onderwijs in plaats van er 9 miljard op te bezuinigen is een van de eisen die de studenten stellen dat de minister van onderwijs, Mariastella Gelmini, opstapt. De ‘Gelmini-hervormingen’ zijn de reden van grote onvrede onder zowel studenten als docenten, waarbij een serie aan wetten en bestuursmaatregelen, samen met de begrotingswet die dit jaar is vastgesteld, deel zijn van een massale aanval op het onderwijs. 

In 2008 was een soortgelijk wetsvoorstel al de reden voor massale protesten en studentenstakingen in de herfst van dat jaar. Deze ‘hervormingen’ leiden namelijk tot een drastische afname van de financiering die naar publiek onderwijs gaat, waarbij naast het feit dat de toegankelijkheid tot onderwijs wordt beperkt, er zowel grootschalige ontslagen zullen plaatsvinden als ook de onderwijsprogramma’s zullen verslechteren. Om die redenen sloten ook docenten en promovendi zich aan bij de demonstranten. 

Golf van bezuinigingen 

De onderwijsbezuinigingen in Italië zijn deel van de golf van bezuinigingsmaatregelen die door heel Europa, inclusief Nederland, worden doorgevoerd en gewone mensen oplegt om voor de crisis te betalen. In een context waarin niet alleen banken, maar hele landen dreigen ten onder te gaan en miljoenen mensen daar het slachtoffer van worden gemaakt, moet de strijdbaarheid en vasthoudendheid van zowel Italiaanse als de Britse studenten als een voorbeeld dienen voor wat de weg vooruit is. 

Aangezien de Europese heersende klasse ons voor de crisis wil laten opdraaien, zal ons antwoord moeten zijn, zoals een Italiaanse student het op een overheidsgebouw kladde, dat ‘wij hen crisis zullen brengen’. 

Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu

 


Foto’s hieronder van studentenprotesten en blokkades in onder andere Rome, Milaan, Parma en Pisa. In Rome droegen studenten kartonnen borden als schild tegen het politieoptreden met daarop de namen van populaire boeken, in Milaan blokkeerden studenten gisteren het spoor en zorgden zo voor ontregeling van het verkeer. 

 

 

 

 

 

 

Naar boven